njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

20. jul. 2013

Vuk Jeremić: Ok, dobro, ako ne može taj moj prvi predlog za spomenik, ajde može i Tesla

Nakon što su mi njujorške vlasti odbile predlog da se u Lond Ajlendu podigne spomenik jednom našem sugrađaninu, uspešnom studentu Harvarda, ministru spljnih poslova neko vreme, i da ne nabrajam sad dalje njegove uspehe, poručujem im: ok, dobro, ajde, može i Nikola Tesla. Tja.

Znam šta ćete reći, i istina je da Tesla nije, kao neki drugi kandidati za spomenik, uopšte ni bio rođen u Srbiji, ali eto šta je – tu je sad, pretpostavljam da će i taj spomenik biti valjda donekle ok. Mislim, Tesla već ima par spomenika, ako me sećanje dobro služi, no ajde, ok, nema veze. Ima vremena i za ostale zaslužne, svetski priznate velikane. Mada sam siguran da bi taj moj prvi predlog za spomenik bolje ispao jer bi vajar imao nekoga da mu pozira. Ma nema veze, opušteno.

Ipak, siguran sam da ćemo se setiti, kad budemo prolazili pored spomenika Tesli u Njujorku ko je tu sve mogao da bude, i da posmatra smrtnike koji tuda šetaju sa svog pet metara visokog pijedestala. Da, znam šta mislite, ima mnogo boljih kandidata od Tesle, naročito znate-već-ko.

Podsetiću vas samo na kraju da je neke ljude većina sveta izabrala da budu predsednici GSUN, i to tajno, gde je rezultat bio 99-85. Siguran sam da sada drugačije mislite o spomeniku Tesli, i da ćete se svaki put kada pomislite na taj spomenik setiti da je tu mogao biti i neki drugi srpski predstavnik.

Nemojte samo posle, kada uvidite grešku, da se žalite. Ja sam svoj predlog da tu bude neko drugi, mlađi i poznatiji, izneo na vreme, i molim lepo.

V. J.

 1. Zoin Mihailo kaže:

  Oni kojima se nikada ne bi podigao spomenik, očešu su o slavu onoga kome se spomenik podigne tako što napišu da je spomenik podigao Taj i Taj. Onda dođu mangupi i ukradu ploču, a nekad ukradu i ceo spomenik i pretvore ga u sekundarne sirovine. Jer, istorija je okrutna kao moja baba, uvek je bacala stare stvari na đubre.

 2. himalajac kaže:

  more, jedva cekam dan da se podignu svima vama koji ste bili na vlasti od ‘89 do 2013. makar to bilo i na orlovacci

 3. Bogdan kaže:

  Ne razumem, Tesla mu je bio drugi predlog? Pa na kom je onda mestu Patrik Zvezda?

 4. Tagore kaže:

  Znate l’ priču o Banatu vladačkom?
  Sve je im'o ništa im'o nije. Obogatio se pošteno, ka’ janje bez vuka…

  The VIII. God's Commandment (Serbian) – Ne ukradi.
  http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/394458/Vladika-banatski–sebi-dao–platu-od-170000-dinara

 5. Tagore kaže:

  Predlog Vuku za spomenike časti u najrazvijenim srpskim gradovima:
  Ada, Aleksandrovac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Bač, Bačka Topola, Bečej, Bor, Valjevo, Vranje, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Zaječar, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kladovo, Kosjerić, Kruševac, Kula, Loznica, Lučani, Negotin, Novi Bečej, Novi Kneževac, Odžaci, Pirot, Požega, Ruma, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Temerin, Čajetina, Alibunar, Bajina Bašta, Batočina, Bački Petrovac, Bela Crkva, Bogatić, Boljevac, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Despotovac, Dimitrovgrad, Žabalj, Žabari, Ivanjica, Irig, Knić, Kovačica, Kovin, Koceljeva, Kraljevo, Leskovac, Majdanpek, Mali Iđoš, Nova Crnja, Novi Pazar, Opovo, Osečina, Paraćin, Prokuplje, Svilajnac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Srbobran, Titel, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Čoka i Šid.

 6. iva kaže:

  Ma on je bolji od Tesle, izmislio je motor za naizmenično podjebavanje…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *