nazad na vrh

U Srbiji obeležen dan fraze “A šta su oni nama radili”

Jedan od prvih zabeleženih snimaka korišćenja fraze "A šta su oni nama radili"

BEOGRAD, 11. jul 2012, (Njuz) – Građani Srbije i ovog 11. jula performansima širom zemlje obeležavaju godišnjicu fraze “A šta su oni nama radili“.

Kao i prethodnih godina, proslava dana ove rečenice je počela u ranim jutarnjim satima neprekidnim ponavljanjem te fraze, a očekuje se da će se manifestacija nastaviti do duboko u noć.

Varijacije ove rečenice poput “I oni su nas”, “Amerikanci prvo da se izvine crncima i indijancima”, kao i “Oni su prvi počeli” su takođe su veoma popularne na današnji dan. Popularnost ove fraze je tolika da je neki sugrađani koriste i ostalim danima u godini, međutim danas je dan kada je ova fraza istorijski bila korišćena načešće, te je današnji datum uzet kao najpogodniji za njeno obeležavanje.

– Kako običaj star bezmalo dve decenije nalaže, na današnji dan se u raspravama, ali i u običnim razgovorima ne koriste argumenti, već se na svaku rečenicu odgovara sa “A šta su tek oni nama radili” – kaže za Njuz istoričar i etnolog Jovan Deretić – Ako vam neko kaže “Nisi oprao sudove”, “Zaboravio si da baciš đubre”, sasvim je legitimno izvući se iz neprijatne rasprave rečenicom “A šta su oni nama uradili!“.

Da podsetimo, u prošlosti se ova proslava zvala po frazama “Nije istina” i “Lažu!”, dok su danas ti argumenti sve manje u upotrebi, jer ih je u međuvremenu skoro potpuno zamenila savremena varijanta.

Viktor Marković