nazad na vrh

UNESCO stavio pod zaštitu sajtove srpskih ambasada

UNESCO sprečio propadanje spomenika koji treba budućim pokolenjima da pokažu istoriju ljudske civilizacije

PARIZ, 8. mart 2013, (Njuz) – Sajtovi srpskih ambasada širom sveta stavljeni su danas na listu svetske kulturne baptine UNESCO-a, saznaje Njuz.

Ovom odlukom, sajtovi srpske ambasade u Egiptu, Indiji, Španiji, Belorusiji i mnogim drugim zemljama, dobili su zabranju redizajna, uvođenja logičnog interfejsa, kao i bilo kakvih programerskih intervencija.

– Sajtovi srpskih ambasada su jedinstven primer kulturne baštine s početka devedesetih godina prošlog veka, kakvih je ostalo jako malo širom sveta – izjavio je predstavnik UNESCO-a Kevin Vuldridž, koji je posebno oduševljen činjenicom da se ovi sajtovi ne mogu otvoriti sa androida, jer u vreme kada su pravljeni nije bilo moguće koristiti internet na mobilnom telefonu.

On je naveo da je UNESCO još jednom doneo pravu odluku i sprečio propadanje spomenika koji treba budućim pokolenjima da pokažu delić istorije ljudske civilizacije.

– Naša deca nam neće oprostiti ako dozvolimo bilo kakav redizajn ovih sajtova – navodi Vuldridž.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije pozdravili su ovu odluku, navodeći da je ovo još jedna potvrda značaja naše zemlje u ljudskoj istoriji. Prema njihovim navodima, ovaj potez UNESCO-a nije u mnogome poremetio njihove bliže planove, jer je redizajn ovih sajtova inače bio planiran za 2016. godinu.

Marko Dražić

INSPIRACIJA: Sajtovi srpskih ambasada kao iz prošlog veka