njuz-autor

AUTOR: urednistvo

10. nov. 2010

Azijske bubamare ne ugrožavaju odnose sa Kinom

foto: s.vojnović - fonet

BEOGRAD, 10. novembar 2010 (Njuz) – Dnevni list “Blic” preneo je juče vest da su se na Fruškoj gori i po obodima Novog Sada i Beograda proteklih dana pojavili neobični rojevi bubamara koji prave velike probleme građanima, jer osim što okupiraju baštu, ovi tvrdokrilci raznih boja useljavaju se i u kuće, a čak je zabeleženo i da grizu.

– Azijske ili tzv. kineske bubamare su invazivna vrsta koja neće prezati od pokušaja da u potpunosti istisne našu autohtonu pitomu bubamaru, sa kojom već vekovima živimo u toleranciji i primerenim međuvrsnim odnosima, pa uostalom dajemo i našoj deci da se igraju s njom – izjavio je dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u današnjem obraćanju novinarima.

Stručnjaci smatraju se da su se azijske bubamare pokrenule i odlučile na ovako daleku migraciju zbog donošenja novih strogih propisa o populacionom planiranju u matičnoj zemlji, koji im sada onemogućavaju da imaju više od jednog deteta po porodici.

Pretpostavlja se da su prve jedinke pristigle u Srbiju u kontejnerima sa materijalom i tehnikom dopremljenim za gradnju mosta kinesko srpskog prijateljstva između Zemuna i Borče.

– Ovo svakako ne bi trebalo da utiče na dinamiku izvođenja radova na gradilištu na Dunavu, ali ni na prijateljske međudržavne odnose Srbije i Kine – istakao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Ipak, predstavnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu je, u skladu sa novim odredbama o radu komunalne policije, pozvao građane da svaku bubamaru koja se ponaša neobično i dezorijentisano, ne razume srpski ili ne štiti drvo šljive od biljnih vaši, prijave hitno svom komunalnom policajcu.

Nadajmo se ipak da strani soj neće podneti oštru balkansku klimu tokom nekoliko zimskih meseci, usled korišćenja kineske kopije hemijske strukture glicerina. Poznato je inače da upravo prisustvo ovog jedinjenja u organizmu  omogućava bubamarama, kao i njihovim većim srodnicima (VW bubama) da preguraju najhladnije dane kada temperatura pada ispod nula stepeni.

Bojan Batinić

Više o ovoj pošasti na http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/216006/Azijske-bubamare-okupirale-Beograd-i-Vojvodinu

 1. Krle kaže:

  WV buba ne koristi rashladna sredstva jer ima vazdusno hladjenje !

  1. Petar kaže:

   U pravu si kralju! Nemaju pojma ovi sa njuza… i Mrkonjic ovo sto prica, nista mu ne verujem…

   Pozdrav svim njuzovicma! :) I ovima sto se prime! :)

 2. Nenad kaže:

  Samo se vi zezajte, azijske bubamare su VELIKI problem koji ce doci do izrazaja tek narednih godina. Imao sam prilike da vidim uzivo invaziju ovih ‘bubamara’ u Centralnoj Srbiji, i mogu vam reci da stvarno izgleda jezivo. Sta da vam kazem kad se nocu uvuku u posteljinu i grizu!
  A uz to su i mnogo ruzne…i mnogo smrde… :(((

 3. neriljano kaže:

  Jadne životinje. I kakva je ovo zemlja. Niko ne razmišlja kako jadne životinje vratiti u svoju zemlju. Oni će ih pobiti!

 4. unutrasnji kaže:

  Kineska decija pesma:

  Bubamaro, let let iz azijski svet
  odnesi im pismom, da kinezi nismo
  toliko do jaja
  zavladacemo svetom do samoga kraja

 5. Anastasja kaže:

  Znam da u Bibliji piše da će pre propasti sveta žuti ljudi preplaviti isti. Da li se to odnosi i na njihove bubamare?

  1. neriljano kaže:

   I ja sam to pročitao, moguće da je ovo neki znak. Spremite se, ljudi.

 6. ja kaže:

  Treba da angažujemo Eustahija Brzića.
  Jes da nije uspeo da savlada japansku bubu, al kineske će možda moći.

 7. Tagore kaže:

  http://www.fsis.usda.gov/codex_alimentarius/index.asp
  http://www.natural-health-information-centre.com/codex-alimentarius.html
  (Food control equals people control — and population control.)
  Monsanto Extinction..FrankensteinFood.PyramidsNoon.com
  http://www.youtube.com/watch?v=69TH5FBsZYc

  Sve je pod kontrolom !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *