nazad na vrh

Čovek slavio Dan zaljubljenih i kada se nije smelo

Dragoljub misli da je Dan zaljubljenih postao pomodarstvo

BEOGRAD, 14. februar 2017, (Njuz) – Dragoljub Lekić, sedamdesetogodišnji penzioner iz Beograda, prisetio se u izjavi za Njuz koliko je nekada bilo opasno slaviti Dan zaljubljenih. On je istakao kako je mladima danas lako da slave taj praznik, a nekada je zbog toga ljudima “letela glava“. Ipak, prema njegovim rečima, iako je to bilo veoma rizično on ga je obeležavao i kada se nije smelo.

– U mojoj porodici se oduvek proslavljao Dan zaljubljenih. Za vreme Tita je to bilo strogo zabranjeno jer je tadašnja vlast je taj praznik smatrala zapadnjačkim tekovinom koja loše utiče na omladinu i, blago rečeno, nije bilo preporučljivo obeležavati ga na bilo koji način. Da bismo ga proslavili kako treba, i da bismo prošli bez posledica koje nisu bile nimalo naivne, morali smo da pribegnemo raznim lukavstvima – ispričao je Dragoljub.

– Dobro se sećam ljudi u dugačkim crnim kožnim mantilima koji su svakog 14.februara presretali parove i proveravali da li je u pitanju obeležavanje Dana zaljubljenih, ili običan izlazak. Ukoliko bi kod nekog od nas pronašli poklon lagali smo da je u pitanju rođendan ili godišnjica zabavljanja. Iako to današnjoj omladini sve ovo deluje nezamislivo, obeležavanje Dana zaljubljenih je bilo jako, jako opasno, mada je zbog toga bilo još slađe i lepše – objasnio je ovaj penzioner.

Dragoljub je dodao da sada više ne pridaje toliko značaja tom danu jer ga danas svi slave.

– Sada je to postalo pomodarstvo, taj dan više nema onu čar kao nekada. Kada sam video gde sve to vodi počeo sam da slavim Svetog Trifuna, jer se ta slava u mojoj porodici slavi još od 1995. godine – istakao je on.

Soko Sokolović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. …I , neprimetno, im iglicama bušili kondome ; da oko Dana republike bude što više beba ! !

  2. Danas se forsira Dan zaljubljenih sa ciljem da se zaboravi na Sv. Trifuna. I nema dileme da li je to tačno ili ne.
    Slušam radio i prosto ne mogu da verujem koliko su voditelji zatucani ili potplaćeni da umore ovaj narod sa nekim Valentinom . Mic po mic i on polako izgzra Trifuna. E tako se to radi po zapadnoj tehnologiji. A onDa ode i nacija polako u aut .

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix