Kad pacijent sam odluči šta mu tačno fali i koji lekovi će mu pomoći, doktor će napisati recept
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

01. jul. 2016

Doktor prepisao pacijentu da na internetu hitno pronađe pravu terapiju

BEOGRAD, 1. jul 2016, (Njuz) – Marko J. iz Beograda posetio je svog izabranog lekara zbog tegoba koje ga muče poslednjih dana i dobio savet da odgovarajuću terapiju za svoje probleme hitno potraži na internetu. Lekar smatra da će prava dijagnoza ovako biti utvrđena znatno brže što će omogućiti efikasnije lečenja pacijenta.

– Letnje vrućine su uticale na povećanje broja hroničnih bolesnika koji traže lekarsku pomoć, pa su čekaonice pune. Kao lekar opšte prakse mogao sam samo da pregledam Marka i zakažem mu dalje preglede kod specijalista, zatim, tu je snimanje rendgenskim aparatom, uzimanje rezultata krvi i mokraće, što se, u ovakvoj situaciji, često pretvori u mučenje pacijenta – objašnjava dr Lukić koji je Marku dao ovaj savet. – Danas je na internetu moguće pronaći sve informacije o bolestima i metodama lečenja pa ne znam zašto to ne bismo iskoristili. Neka Marko malo pretraži specijalizovane sajtove i forume, pa kad odluči šta mu tačno fali i koji lekovi će mu pomoći, ja ću odraditi zvanični deo posla i napisati recept. Čini mi se da je to jednostavnije i lakše rešenje za njega i naše zdravstveno osoblje – kaže on.

Marko priznaje da je oduševljen pristupom svog lekara koji mu je, svojim postupkom, vratio poverenje u zdravstveni sistem.

-Često slušamo loše stvari o našim zdravstvenim radnicima i stanju u medicinskim ustanovama. Ja sam živ primer da nije tako jer sam na svojoj koži osetio koliko doktori mogu biti predusretljivi, odgovorni i stručni. Nekoliko dana sam osećao tegobe, probao sam lekove koje su mi preporučile majka, tetka i baba, ali ništa nije pomagalo. Bio sam otvoren prema svom doktoru, rekao mu šta me muči i kakve sam terapije probao. Posle pregleda, on je rekao da situacija nije bezazlena i da je najbolje da odgovarajuću terapiju potražim na internetu. Odmah mi je dao i adrese najboljih foruma, skrenuo pažnju na njihove članove koji su pravi specijalisti za različite bolesti i zamolio me da mu se odmah po uspostavljenoj dijagnozi javim – ispričao nam je on.

Marko je dodao i da je već skratio spisak potencijalnih bolesti koje izazivaju njegove simptome, ali da ga malo brine što je otkrio da možda boluje od nekih za koje ranije nije čuo i koje ga do sada uopšte nisu mučile.

Bojan Savić

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Nažalost u zemlji Srbiji, samo preko interneta čovek može da pronadje šta mu fali zdravstveno. Al jedino preko interneta može da pronadje podatke o stanju privrede, veličini duga, odgovornosti vladara, mućki sa parama – ma o svemu šta se dešava. Ko očekuje lečenje u zdravstvu, pravdu u sudstvu i istinu u medijima, živi negde drugde. Ili koristi internet!

 2. Ja sam kaže:

  Kod mene u Domu zdravlja zaposlili vrhunske dijagnosticare i terapeute.
  Pokupili pse lutalice i smestili ih u jednu ordinaciju, a pacijenti ulaze jedan po jedan.
  Ukoliko posle 20 minuta bolesnik ne izadje sam iz sobe znaci da je bio neizlecivo bolestan i psi su ga rastrgli. Na ovaj nacin se stiti FPZO. Naravno ovo vazi samo za siromasne bolesnike. One bogatije ocerupaju u drugoj ordinaciji, gde sede lekari sa diplomama.
  Salim se, naravno.
  Stanje u realnom zdravstvu je mnogo drugacije. Eto, neki dan, tacnije, 13.06. 2016. u prijemnoj cekaonici Urgentnog centra, pored saltera, cekao sam da stignu transportna kola Hitne pomoci i prevezu bolesnog oca do kuce. Drustvo ocu i meni pravile su tri osobe koje se u drugim gradovima mogu videti ispod mostova, u kontejnerima i kartonskim kutijama. U 06:55 prisao im je dezurni tehnicar, najneznije ih probudio i otpratio do izlaznih vrata u zanosnom mirisu njihove visemesecne neoprane kose. Naime pocinje nova smena da radi i red je i da se neki drugi klosari ugoste.
  Samo posle 6 sati cekanja naisao je bolesnicki kombi u stanju nesto losijem nego oni sto dovoze krompir na Kalenac.
  I sve se dobro zavrsilo, ona trojica su nastavila da spavaju na klupama u parku.

 3. voya montoya kaže:

  Snaja leči svekrvu,preko interneta.Ima i grupu za podršku,mislim tašta…Klinika NBGD Blokovi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *