nazad na vrh

Doktor prepisao pacijentu da na internetu hitno pronađe pravu terapiju

Kad pacijent sam odluči šta mu tačno fali i koji lekovi će mu pomoći, doktor će napisati recept

BEOGRAD, 1. jul 2016, (Njuz) – Marko J. iz Beograda posetio je svog izabranog lekara zbog tegoba koje ga muče poslednjih dana i dobio savet da odgovarajuću terapiju za svoje probleme hitno potraži na internetu. Lekar smatra da će prava dijagnoza ovako biti utvrđena znatno brže što će omogućiti efikasnije lečenja pacijenta.

– Letnje vrućine su uticale na povećanje broja hroničnih bolesnika koji traže lekarsku pomoć, pa su čekaonice pune. Kao lekar opšte prakse mogao sam samo da pregledam Marka i zakažem mu dalje preglede kod specijalista, zatim, tu je snimanje rendgenskim aparatom, uzimanje rezultata krvi i mokraće, što se, u ovakvoj situaciji, često pretvori u mučenje pacijenta – objašnjava dr Lukić koji je Marku dao ovaj savet. – Danas je na internetu moguće pronaći sve informacije o bolestima i metodama lečenja pa ne znam zašto to ne bismo iskoristili. Neka Marko malo pretraži specijalizovane sajtove i forume, pa kad odluči šta mu tačno fali i koji lekovi će mu pomoći, ja ću odraditi zvanični deo posla i napisati recept. Čini mi se da je to jednostavnije i lakše rešenje za njega i naše zdravstveno osoblje – kaže on.

Marko priznaje da je oduševljen pristupom svog lekara koji mu je, svojim postupkom, vratio poverenje u zdravstveni sistem.

-Često slušamo loše stvari o našim zdravstvenim radnicima i stanju u medicinskim ustanovama. Ja sam živ primer da nije tako jer sam na svojoj koži osetio koliko doktori mogu biti predusretljivi, odgovorni i stručni. Nekoliko dana sam osećao tegobe, probao sam lekove koje su mi preporučile majka, tetka i baba, ali ništa nije pomagalo. Bio sam otvoren prema svom doktoru, rekao mu šta me muči i kakve sam terapije probao. Posle pregleda, on je rekao da situacija nije bezazlena i da je najbolje da odgovarajuću terapiju potražim na internetu. Odmah mi je dao i adrese najboljih foruma, skrenuo pažnju na njihove članove koji su pravi specijalisti za različite bolesti i zamolio me da mu se odmah po uspostavljenoj dijagnozi javim – ispričao nam je on.

Marko je dodao i da je već skratio spisak potencijalnih bolesti koje izazivaju njegove simptome, ali da ga malo brine što je otkrio da možda boluje od nekih za koje ranije nije čuo i koje ga do sada uopšte nisu mučile.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Nažalost u zemlji Srbiji, samo preko interneta čovek može da pronadje šta mu fali zdravstveno. Al jedino preko interneta može da pronadje podatke o stanju privrede, veličini duga, odgovornosti vladara, mućki sa parama – ma o svemu šta se dešava. Ko očekuje lečenje u zdravstvu, pravdu u sudstvu i istinu u medijima, živi negde drugde. Ili koristi internet!

 2. Kod mene u Domu zdravlja zaposlili vrhunske dijagnosticare i terapeute.
  Pokupili pse lutalice i smestili ih u jednu ordinaciju, a pacijenti ulaze jedan po jedan.
  Ukoliko posle 20 minuta bolesnik ne izadje sam iz sobe znaci da je bio neizlecivo bolestan i psi su ga rastrgli. Na ovaj nacin se stiti FPZO. Naravno ovo vazi samo za siromasne bolesnike. One bogatije ocerupaju u drugoj ordinaciji, gde sede lekari sa diplomama.
  Salim se, naravno.
  Stanje u realnom zdravstvu je mnogo drugacije. Eto, neki dan, tacnije, 13.06. 2016. u prijemnoj cekaonici Urgentnog centra, pored saltera, cekao sam da stignu transportna kola Hitne pomoci i prevezu bolesnog oca do kuce. Drustvo ocu i meni pravile su tri osobe koje se u drugim gradovima mogu videti ispod mostova, u kontejnerima i kartonskim kutijama. U 06:55 prisao im je dezurni tehnicar, najneznije ih probudio i otpratio do izlaznih vrata u zanosnom mirisu njihove visemesecne neoprane kose. Naime pocinje nova smena da radi i red je i da se neki drugi klosari ugoste.
  Samo posle 6 sati cekanja naisao je bolesnicki kombi u stanju nesto losijem nego oni sto dovoze krompir na Kalenac.
  I sve se dobro zavrsilo, ona trojica su nastavila da spavaju na klupama u parku.

 3. Snaja leči svekrvu,preko interneta.Ima i grupu za podršku,mislim tašta…Klinika NBGD Blokovi…

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix