nazad na vrh

ISTRAŽIVANJE: Rečenicom “nije bitno” započinje 75 odsto razvoda u Srbiji

Naučnici nisu otkrili tačan uzrok ovakvog oblika ponašanja

SREMSKA KAMENICA, 16. decembar 2016, (Njuz) – Čak 75 procenata razvoda u Srbiji započne rečenicom “Nije bitno”, posle čega sledi eskalacija konflikta u odnosu, što rezultira razvodom braka, utvrdio je tim stručnjaka sa Instituta za proučavanje bračnih odnosa i bitnosti naizgled nebitnih fraza iz Sremske Kamenice.

Prema nalazima stručnjaka, ovu rečenicu češće upotrebljvaju žene nego muškarci, ali je ona u oba slučaja jednako pogubna po bračnu zajednicu.

– U čak 50 odsto slučajeva kada supruga upotrebi ovu frazu, supružnici će se na kraju razvesti, dok je taj procenat kod muškaraca nešto niži. Do razvoda, onda kada muškarac upotrebi ovu frazu, dođe u 30 odsto slučajeva – naveo je vođa tima iz Sremske Kamenice Stojan Ranković.

Zanimljivo je da i muškarci i žene ovu frazu izgovaraju upravo za stvari koje su im jako bitne i koje mogu da uzdrmaju, pa čak i sruše brak.

– Do sada nismo uspeli egzaktno da utvrdimo zašto ljudi za važne stvari kažu da im nisu bitne, ali pretpostavlja se da to ima veze sa inatom, ponosom i pasivnom agresijom. Preporuka bi bila da, kad vam supružnik kaže da nešto “Nije bitno”, insistirate da porazgovarate upravo o tome. Istraživanje je, naime, pokazalo da su mnogo manje šanse da vas supružnik ostavi zbog takvog insistiranja nego zbog toga što ste se ponašali kao da ono za šta je rečeno da “nije bitno” stvarno nije bitno – zaključio je Ranković.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. I aca juce rece ,,Ne zelim da komentarisem… nije bitno”
    Da li se to njegov brak sa vlascu poceo da se raspada?

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix