njuz-autor

AUTOR: urednistvo

17. maj. 2016

Njuz serijal: Izumi kojima je Srbija zadužila čovečanstvo (Treći deo)

fiksni telefonAparat za lociranje mobilnog telefona

Kažu da je mobilni telefon najveći izum u istoriji čovečanstva, ali to može reći samo onaj koji ga nikada nije izgubio, što će reći – niko. Uz pomoć božanstva među svim izumima – fiksnog telefona, u par nežnih poteza prstima po tastaturi ili brojčaniku, za tili čas ćete pronaći svoj mobilni kojeg ste prethodno zagubili u trosedu, džepu farmerki ili ga osamnaesti put danas zaboravili pored wc šolje.

Iz tog razloga, na svetu u svakom trenutku postoji identičan broj mobilnih i fiksnih telefona, a poslednji trend je da uz mobilni na poklon dobijate i fiksni telefon.

Ne postoje naznake da fiksni telefon može služiti za neku drugu svrhu osim pronalaženja mobilnog, s čim se ipak ne slažu neki bankari, prodavci jastuka i turistički radnici koji poklanjaju putovanja.

Specijalni pritiskivač za kiseli kupus

kamen

Tradicija i modernizam su na najbolji način spojeni u izumu koji ove, ali i svake naredne jeseni prosto morate imati u svom domaćinstvu.

Kompanija Belutak & Co, koja je ovaj tradicionalni pronalazak stavila u serijsku proizvodnju, potrudila se da gedžet učini dostupnim u svim veličinama, tako da svako bez problema može pronaći onu koja mu odgovara. Pravo bogatstvo oblika je tu kako bi uređaju obezbedilo dobro leganje na podlogu i usput zadovoljio estestke zahteve potrošača.

Prilikom odabira pravog kamena važno je dobro obratiti pažnju da se slučajno ne radi o falsifikatu jer su na tržištu primećene brojne kopije koje svojim kvalitetom ne mogu da pariraju originalu. Kompaktnost i kvalitetan materijal od koga je ovaj uređaj napravljen ga izdvajaju od konkurencije i garantuju trajnost pa ga je, uz dobro održavanje, moguće koristiti celog života.

Agregator vode iz klime

flasa 02

Onog trenutka kada je na srpsko tržište došao klima-uređaj, više ništa nije bilo isto. Pritom ne mislimo samo na to što od tada više ne moramo da se mučimo sa kineskim ventilatorima koji se zaglave i ostanu u jednom položaju posle tri dana korišćenja.

Mislimo na činjenicu da su vam se od tada značajno pogoršali odnosi sa svim komšijama ispod jer iz odvoda vašeg klima-uređaja voda curi svuda po njima, ali i sa onima iznad koji, karmički, vama rade to isto, samo odozgo.

Rešenje je pronađeno kada se, gotovo niotkuda, pojavio revolucionarni agregator vode iz klime. Ovaj agregaror je zapremine 5L, pa su korisnici vrlo brzo osetili olakšanje jer ne moraju tako često da ga prazne.

Njegova najveća prednost je u širini otvora za cev klime – iako smo navikli na standardne otvore prečnika ne većeg od grla dvolitarske flaše, ovaj agregaror ima duplo veći otvor, te u njega staje cev bilo kog obima. Dobar dizajn je ono što ga takođe izdvaja – obično je svetlo plave boje, a napravljen je od lake plastike koja zagađuje okolinu manje nego vaša klima.

Ipak, mana mu je što, iako velike zapremine, ovaj agregator nema veliku masu, pa nije preporučljivo prazniti vodu do kraja, jer pri malo jačem vetru može da odleti sa terase.

  1. voya montoya kaže:

    od O e …dupla O,tj. OO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *