njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. jan. 2011

Proslava Srpske nove godine širom sveta.

Ceo svet ujedinjen za Srpsku novu godinu

CEO SVET, 13. januar 2011, (Njuz, sve svetske agencije) – Širom sveta užurbano se odvijaju pripreme za doček Srpske nove godine. Ove godine nisu u pitanju samo centri naše dijaspore već i najmnogoljudnije zemlje poput Kine i Indije koje hvataju korak sa, sada možemo već reći, globalnim trendom. Pregledom strane štampe za vas izdvajamo atmosferu iz nekih od zemalja koje su organizovano počele da slave Srpsku novu godinu.

Poslednje probe pred dočej u Sidneju

Australija
Prema pisanju australijskog lista “Australian” uvoznici bojeve municije i lake artiljerije zadovoljno trljaju ruke uoči praznika, dok je prodaja prasetine kao i obično dostigla vrhunac još pre  pravoslavnog Božića pa australijska Vlada trenutno pomaže uvoznicima oko uvoza živih prasadi iz Brazila zbog bojazni od ponavljanja protesta koji su ih prošle godine umalo koštali izbora. Svi poznatiji klubovi su mesecima unapred već rezervisani za ovo veče, u koje će se veliki broj gostiju sliti posle velikog koncerta iznenađenja Kajli Minog na jednom od trgova u Sidneju.
 
Kina
U Kini pripreme teku užurbano, kako prenosi “Guangming Daily”. Ove godine će u Pekingu na trgu Tjenanmen biti upriličen doček a mnogobrojne posetioce zagrejaće trubački orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja, koji je nakon pobede na festivalu u Guči prodao više od milion kopija svog albuma samo u Pekingu. Zvezda večeri  nakon ponoći će biti Miroslav Ilić čiji je hit “Polomiću čaše od kristala” jedna od najslušanijih pesama i danas širom Kine.

U Kini je nastao i čitav pokret da se uz međunarodnu slavi ravnopravno i Srpska nova godina.

– Obe nove godine nemaju nikakav uticaj na tok univerzuma – kaže Li Ming, studentkinja istorije i glasnogovornica Pokreta. – Kineska nova godina je prava ali Kina mora ostati neutralna kada su u pitanju međunarodni odnosi i to možemo u potpunosti postići samo ako poštujemo sve što možemo naći na lepom ali beskorisnom zapadnom kalendaru bez obzira da li je nastao u antičkom ili papskom Rimu – zaključuje Ming.

Pored nastupa naših trubača, na Tjenanmenu će biti “okrenuto” i 10 tovnih volova, samo za ovu priliku, uvezeniih iz Kosjerića što ujedno predstavlja i najveći izvozni posao Srbije u ovu mnogoljudnu zemlju.

Engleska

“Gardijan” na trećoj strani izveštava da navala stranaca iz čitavog sveta povodom dočeka Srpske nove godine na Trafalgar skveru ne jenjava. Hoteli i hosteli su bili rasprodati već početkom jeseni 2010, pa se svuda traži krevet više. Na Tajms skveru je najavljeno obraćanje potpredsednika vlade Srbije, Jovana Krkobabića na engleskom jeziku u prisustvu njenog veličanstva kraljice Elizabete druge, sa kojom će Krkobabić otplesati novogodišnji valcer tačno u ponoć. “Dejli Miror” javlja da je kraljica presrećna sto će imati ovu jedinstvenu priliku, a kako doznaju od bliskog prijatelja kraljevske porodice, Krkobabić će dobiti i specijalan poklon iz Tauer kule.

Trafalgar skver je spreman

Publiku će zabavljati Era Ojdanić i Indira Radić, koji su inkasirali po 100000 funti poreskih obveznika Ujedinjenog kraljevstva. No, kako piše “Indipendent”, gradonačelnik Londona Boris Džonson ne žali ni penija kad je u pitanju ovako radostan praznik i ovakva estradna imena.

Pored pomenutih gradova, masovne proslave srpske nove godine očekuju se u u svim većim gradovima Evrope i Amerike, uz gostovanje srpskih muzičkih zvezda i dosta kuvane rakije.

Hrvatska

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare koju su održali predsednik Srpskog narodnog vijeća dr. Milorad Pupovac, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar kulture Republike Hrvatske mr. Jasen Mesić, izneti su detalji planirane proslave Srpske nove godine koja će se po prvi put ove godine proslaviti organizovano na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Ova jedinstvena kulturna manifestacija od velikog značaja za identitet Srba širom sveta organizuje se u saradnji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradske uprave grada Zagreba.

Učesnici konferencije složili su se u izjavi da je ova proslava od velikog značaja ne samo za Srbe koji žive u Hrvatskoj vec i za samu državu Hrvatsku koja će i ovim događajem pokazati istinsku odanost pravim evropskim vrednostima.

Gradonačelnik Zagreba istakao je da će glavni grad ovom manifestacijom dobiti još jedan događaj koji će se, kako je izjavio u nadi “uvrstiti na listu tradicionalnih zagrebačkih manifestacija i postati jedna od osobenosti samog grada po kome će bit poznat po cijelom svijetu”.

Neuobičajena živost na Trgu Jelačića bana, mestu centralne proslave u Hrvatskoj

Organizovanje ove proslave naišlo je na podršku gotovo svih institucija Republike Hrvatske kao i svih značajnih političkih partija ali i pojedinaca. Ovim povodom oglasio se i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je obećao da će tačno u ponoć crkvena zvona na zagrebačkoj katedrali označiti ulazak ne samo u Novu Godinu već i u novo razdoblje odnosa naših dvaju naroda.

– Ja neću biti u Zagrebu jer žurim u Pulu na koncert Lepe Lukić – odgovorio je biskup na pitanje da li će on lično zvoniti.

Kulturno-umetnički program počinje tačno u 18 časova nabijanjem novogodišnjeg vola na ražanj a za to vreme publiku će zabavljati guslački sastav “Filip Višnjić”. Osim poznatih ličnosti sa hrvatske estrade,poput Severine i Vuca, koji će uveličati ovo slavlje, najavljen je i dolazak Zvezda granda iz Beograda a kao najveća zvezda večeri nastupiće Svetlana Ceca Ražnjatović koja će tačno u ponoć otpevati i himnu Republike Srbije. Iako nije najavljen na konferenciji, očekuje se i veliki vatromet nad Zagrebom a možda i šire.

Duško Krsmanović

Mladen Rakić

 1. Vlad kaže:

  Zaboravili ste da pomenete da su i u Rusiji Vladimir Putin i Dmitri Medvedev tradicionalno čestitali Rusima srpsku novu godinu.

 2. leonid kaže:

  Širite pogrešne informacije.
  Era Ojdanić nastupa u New Yorku.

 3. Jea, konačno! kaže:

  Baš je lepo što su konačno počeli da nas prepoznaju i priznaju u ostatku sveta!
  Jedino mi je žao što nema zasad proslave u Dijarbakiru, Ankari i Bursi kao velikim centrima bivših srba, ali verujem da će se već sledeće godine privoleti i oni opštem sveCkom trendu! A na ovaj način su naši nevoljeni susedi u Černogoriji i Prizrenu opet dokazali da su zadrti i netolerantni!

  Eh, šta bi bilo kad bi bilo :D

 4. Tagore kaže:

  Srpsku Novu Godinu ponajviše slave u Kanadi i u SAD-u, ali ove godine bežeći preko kineskog kanala Paname (i Guantanamo ostrva) direktno u Kinu da bi u Beijingu slavili kraj “chinese lanterns”.
  U bogatom delu Brizbejna slave u barkama uzvodno -;)))

 5. Slavko kaže:

  A niste napomenuli da u je u Vukovaru planiran koncert Baje Malog Knindze!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *