njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. feb. 2013

Putevi Srbije traže uvođenje takse za korišćenje rupa na putevima

Vozači u Srbiji već decenijama potpuno besplatno koriste rupe na putevima

BEOGRAD, 13. februar 2013, (Njuz) – Javno preduzeće „Putevi Srbije“ uputilo je zahtev Vladi u kojem se traži da osim uobičajene putarine vozači u Srbiji plaćaju i specijalnu taksu na korišćenje rupa na putu, saznaje Njuz u ovom preduzeću.

„Putevi Srbije„ odlučili su se na ovaj potez zbog reakcije javnosti na najavljeno poskupljenje putarine. Ova kompanija odustala je od poskupljenja putarine, ali je odlučila da unovči svoj drugi resurs.

– Procenili smo da budžet naših građana ne bi mogao da podnese opterećenje poskupljenja putarine, ali smo shvatili da vozači u Srbiji već decenijama potpuno besplatno koriste rupe na putevima. Neki ih koriste za reglažu trapa, neki za balansiranje guma, uglavnom dosta vozača na ovaj način uštedi dosta novca za vulkanizerske usluge. Smatramo da je korektno da se deo tih sredstava slije u kasu „puteva Srbije“ – kaže Petar Šišmanić, stručni savetnik u tom preduzeću.

Na pitanje kakva su iskustva drugih zemalja na ovom planu, Šišmanić kaže da tamošnje službe nisu uspele da pronađu odgovarajući model naplate te da sistem zato nije funkcionisao.

– Većina zemalja je, shvativši da ne može da naplati korišćenje rupa, odlučila da ih zakrpi i prihode obezbedi iz drugih izvora. Naš plan je da se napravi precizna evidencija rupa na putevima i da se po svakoj rupi naplaćuje prosečna cena, zavisno od njene veličine i dubine. Vozači će plaćati tu cenu i imati pravo da koriste maksimalni kapacitet rupa, isto kao što plaćanjem putarine dobijaju pravo da koriste sam put. Verujemo da će vozači imati razumevanja i shvatiti koliki je zapravo značaj dodatnih sadržaja koje „Putevi Srbije“ nude – naveo je Šišmanić.

Kako Njuz nezvanično saznaje, stručne službe „Puteva Srbije“ razmatraju da predlože i takse za osvetljenje duž puteva, kao i za signalizaciju na opasnim deonicama, dok će bankine vozači plaćati samo onda kada ih upotrebe, ako ih ima toj deonici puta.

Nenad Milosavljević

 1. Ja sam kaže:

  Trebalo bi da naplacuju i zdravstvenu taksu, jer rupe sluze i za namestanje kukova i prsljenova a narocito za izbijanja kamena u bubregu.

  1. Ja sam kaže:

   Удружењје пецароша ,,Свака рупа има рибу и обрнуто” организује 16. и 17. фебруара риболовачку викенд туру дуж коридора 10.

 2. Polovni Buntovnik kaže:

  Neću rupe, hoću puteve!

  1. aleksandar kaže:

   ne moze! this is serbia, bitch!

   1. Polovni Buntovnik kaže:

    Hejteru! :)

    1. aleksandar kaže:

     fuck yeah!

 3. premijer iz senke kaže:

  Kad moja vlada iz senke dodje na vlast, oformicemo Javno preduzece “Rupe Srbije”, koje ce aktivno raditi na proizvodnji, usavrsavanju i odrzavanju rupa po putevima i na taj nacin doprineti bezbednosti saobracaja u Srbiji.

 4. Damir kaže:

  baš se radujem novom poskupljenju, ja evo konkretno koristim rupe da bih upalio mp3 player u kolima

 5. Malo ja sam kaže:

  Bojim se samo da se rupe toliko ne namnoze pa da se stope u jednu, a onda nista od prihoda.
  Zato ih treba ograniciti po velicini i broju po ar-u puta.
  P.S.
  Molim redakciju da me obavesti kome da prijavim komsije.
  Jeda, Marko ga zovu, ore drumove pa ih seljani ne razlikuju od svojih njiva.
  Drugi, autoregler Sizif, svake noci sipa soder u nove rupe na smederevcu. Osta covek bez posla,kaze, a sto ce drzava da propadne bas ga briga.

  1. Ja sam kaže:

   Obavezno predvideti ostru kaznenu politiku prema onima koji izbegavaju rupe i tako podrivaju budzet Srbije.

   1. Shumsky kaže:

    da se kazne!

 6. himalajac kaže:

  to se zove pravo poslovno planiranje, bravo!
  s obzirom da je putarina na auto-putevima znato visa nego sto bi trebalo, predlazem putevima srbije da oplemene te deonice sa vecim brojem rupa, kako bi servis bio adekvatan ceni.

 7. ariela kaže:

  Tacno tacno sve su u pravu..evo Nemci npr poludese sto nikog ne mogu da doteraju u red da plati koriscenje autoputa pa sve to naplacuju preko WC i kafe na punktovima pored…Stanarevicu kao covek od iskustva znas o cemu pisem. Sto se tice rupa onaj vozac koji je pronadje duzan je da to prijavi i oni to regulisu po njihovom zakonu…kod nas bi moglo a Njuz je vec pisao o tome da se naplati strancima takodje koriscenje rupe za razbijanje kamena u bubregu…nego…kad moze da daju onolike pare za raznorazne banje saune moze i nama da plate ovu prirodnu lepotu koja se retko gde srece u njihovim zemljama…

 8. fermentacija kaže:

  A voznju lokalnim putevima Vojvodine uvrstiti u extremne sportove, cist adrenalin po kisi i snegu! I tu neku taksu uvesti, nema smilsla da se zajebavamo za dz!

 9. Peki kaže:

  Predlažem da svako ko polomi točak plati duplu naknadu jer je doveo sebe u opasnost da možda pogine i tako izbegne plaćanje naknade !

 10. landarina kaže:

  molim i taksa na prštanje kamenja na putevima da se uvede, jer meni recimo pored prilaznog puta novom megalomanskom mostu na Adi redovno pršti kamenje po šajbi kad ga nagaze automobili ispred mene, i sad kad dobijem sve one vesele umetničke rasprskotine po šajbi nema smisla da za to i ne platim neku taksicu.

 11. Džoni kaže:

  Rupe treba da turimo na zastavu, one su oličenje naše države i vlasti.

 12. Vladimir kaže:

  Odlican predlog! Treba dodatno da uvedu i taksu na psovke koje vozaci izgovaraju prilikom udara na zakonom zasticene rupe.

 13. Жика kaže:

  Код Слобе Касапина, било је рупа за респект, а не ово сад! Регионалним путем Смед. Паланка – Младеновац, у оба правца, 90их није се могло ни у једном тренутку возити трећом, само прва и друга брзина лагано….

  1. Shumsky kaže:

   de se toga seti….. ali je istina. zajebah se tada jedno dva-tri puta…

 14. Facko Acković kaže:

  “Većina zemalja je, shvativši da ne može da naplati korišćenje rupa, odlučila da ih zakrpi i prihode obezbedi iz drugih izvora.”

  ja to pricam godinama…

 15. Ja ja ja kaže:

  Pravda za jupu. :)

  1. Šarlo akrobata kaže:

   Misliš – “Pjavda za jupu”.

 16. Sale kaže:

  E slazem se, naplacuj, mnogo volim rupe na putu. Volim kada padne sneg, pa se otvore nove, MILINA! Sva cetiri tocka izbalansiram samo u jednom naletu. A najvise volim kada neki strendzer dodje pa odvali tocak na rupi, a ja mu onda pritrcim, drmnem nogom njegov auto mladji od 3 godine i dreknem: “This is SERBIAAAAA!”

 17. kukurek kaže:

  Ja sam cuo da su dobre za potenciju,pa vidite po kamiondijama i cicama krajputasicama svaka rupa njihova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *