nazad na vrh

Nacionalistima nije više jasno da li je Haški tribunal antisrpski ili antihrvatski

haaski tribunal
Zbunili nacionalisteFOTO: haaski tribunal
haaski tribunal

Zbunili nacionaliste

BEOGRAD, ZAGREB, 16. april 2011 (Njuz.hr) – Nacionalisti iz Hrvatske i Srbije su nakon današnje presude Antu Gotovini zbunjeni jer ne znaju da li da Haški tribunal od sada smatraju antihrvatskim ili antisrpskim, javlja Njuz.hr.

Ova presuda dovodi u pitanje dosadašnji rad tribunala koji je prema mišljenju domaćih nacionalista u svakom pogledu nedvosmisleno bio okrenut protiv Srba i srpskih interesa. Osuđujući hrvatskog generala Antu Gotovinu na dvadesetčetiri godine zatvora tribunal je iznenada neočekivano poslao poruku da sada ne radi samo protiv srpskih, već i protiv hrvatskih interesa.

Povodom ove presude pitali smo neke od najcenjenijih srpskih i hrvatskih nacionalista da pokušaju da protumače znake koji stižu iz Haga.

– Presude poput ove komplikuju stvari jer stvaraju iluziju da je svet podjednako okrenut i protiv Hrvata i protiv Srba, a svaki pravi srpski nacionalista zna da je mržnja sveta prema Srbiji ipak mnogo veća nego prema Hrvatskoj. Sudije su čak pomenule i sintagmu “zločinačko udruženje” koja je do sada bila rezervisana isključivo za srpsko rukovodstvo –  rezignirano tvrdi poznati srpski nacionalista i analitičar Slobodan Antonić.

Haški tribunal je već prevremenim puštanjem iz zatvora Biljane Plavšić i ponovnim pritvaranjem Ramuša Haradinaja pokazao neke znake anti-antisrpstva, ali je ova presuda ipak zatekla hrvatske i srpske nacionaliste potpuno nespremnima. Poznati hrvatski domoljub i politički komentator Zlatko Sudac za Njuz kaže da je već bio spremio nekoliko dobrih fora na račun toga kako je “Hag opet zeznuo Srbe” ali je neočekivana presuda došla kao hladan tuš.

– Još uvijek sam u šoku, kao vjerujem i većina pristojnih Hrvata. Očekivao sam da naš general bude osuđen na godinu dana robije čisto onako, što bi mu se poništilo jer je već dvije godine u toj strašnoj tamnici za Hrvate, kako je od sada zovemo. Bilo je lijepo znati da se u ova vremena kada ništa nije sigurno možete pouzdati barem u Haški tribunal da će Srbima zavuć duboko a sve ostale pustiti. Sada nam više ni to nije ostalo – dodaje Sudac.

Pojedini nacionalisti misle kako ne treba prerano da se brinemo. Đorđe Vukadinović iz Srbije veruje kako je ova presuda samo vešta varka tribunala.

–  Oni samo žele da mi steknemo lažnu sliku da pravda postoji i da poverujemo da zavera protiv Srba nije nikada ni postojala. Ubeđen sam da će ova presuda biti poništena a Šešelj osuđen na doživotnu robiju. U suprotnom bi se ispostavilo da ništa od svega ovoga što su nacionalisti govorili poslednjih decenija nema ama baš nikakvog uporišta u realnosti – dodao je Vukadinović zabrinuto.

Viktor Marković