nazad na vrh

Politika i dalje najstariji dnevni list na Balkanu

I pored velike konkurencije, Politika će i narednih godina pokušati da ostane najstariji list na Balkanu

BEOGRAD, 18. jun 2011, (Njuz) – Beogradski dnevni list Polika, koji izlazi od 1904. godine, i dalje je najstariji list na Balkanu, saopštilo je danas rukovodstvo ove kuće.

– Istraživanja istorije štampe na ovim prostorima koja se vrše svake druge godine u junu, pokazala su da dnevni list Politika i dalje vodi u kategoriji najstarijih listova na Balkanu – saopštio je glavni i odgovorni urednik Dragan Bujošević, koji uverava čitaoce da će Politika i narednih godina učiniti sve što je u njenoj moći da zadrži primat u ovoj kategoriji.

– Medijska sfera je dosta klimava poslednjih godina, kako u Srbiji tako i zemljama u regionu, ali Politika se suprotstavlja svim izazovima, i trudi se da iz novonastale situacije izvuče maksimum, dodatno ojača i poveća kvalitet i starost – kaže Bujošević.

Zvod za Statistiku Srbije rezultate svojih istraživanja dobija uz pomoć matematičke formule za starost, tako što godinu osnivanja novinarske kuće oduzme od godine u kojoj se samo istraživanje vrši, a zatim sve dobijene godine starosti poredi jedne sa drugima metodom posmatranja, da bi na kraju publikovao listu novinarskih kuća od najstarijih ka najmlađima.

– Politika pored kvaliteta tekstova i novinara polaže dosta i na svoju starost, i trudi se da svake godine postane sve starija. S ponosom mogu da konstatujem da i u tom segmentu beležimo napredak i da smo, u odnosu na prethodno istraživanje, stariji za dve godine, i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da prilikom narednog istraživanja održimo kontinuitet i budemo stariji još toliko – obećava Bujošević.

Viktor Marković

Marko Dražić