njuz-autor

AUTOR: urednistvo

04. aug. 2010

Dinkić: “Potrošnju odložiti za posle obnove proizvodnje”

Štedite novac, i ako ga imate ulažite u zlato

BEOGRAD, 4. avgust (Njuz) – Ministar ekonomije i razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da ne smemo da – teramo narod da troši više nego što može sebi da priušti jer bi to imalo kratkoročne pozitivne efekte ali dugoročno bi bankrotiralo zemlju.

Dinkić je napomenuo da prvo mora da se oporavi domaća proizvodnja, usmerena ka izvozu, kako bi se onda i javna i privatna potrošnja usmerila na domaće proizvode koji bi mogli da se takmiče na fer tržištu. – Ako bismo podržali povećanu potrošnju danas, taj novac bi otišao u spoljnotrgovinski i budžetski deficit. Poreskom reformom, oslobađanjem privrede od stege države i omogućavanjem dugoročnih investicija doćićemo u situaciju da tražimo veću potrošnju. Svako ko priča drugačije sada, u službi je tajkuna koji uvoze robu koja može i ovde da se proizvede. – bio je kategoričan Dinkić.

Posprdno se osvrnuo na predloge da se primeni kejnzološki pristup oporavku privrede navodeći da “je taj pristup i uveo svetsku ekonomiju u recesiju 70ih godina prošlog veka kao i da će nam se svima obiti o glavu njegovim povampirenjem poslednjih par godina, naročito u Americi.”

Džon Mejnard Kejnz je početkom 20-og veka zagovarao doktrinu da privatnici ponekad ne znaju šta je dobro za njih i da država mora da se umeša kroz aktivnu politiku javnog sektora, centralne banke i fiskalne politike. Jedan od centralnih stubova Kejnzološke ekonomije je sprečavanje “preterane štednje”. Ako je štednja veća od investicija onda nastaje recesija, jednostavno je objašnjenje iste.

Ali Dinkić predlaže sledeće. – Ovakav pristup možda i može da prođe u ekonomijama gde imate da potrošite novac u domaći proizvod ili investirate u poslove kao kapitalisti. SAD pozajmljuju pare od Kine da bi još više uvozili kineskih proizvoda. Mi to sebi ne možemo da priuštimo jer nemamo vojnu moć da branimo svoj dug. Jedino rešenje za našu ekonomiju je, kao što sam uvek tvrdio, relaksiranje poreske politike na cenu rada, dizanje poreza na imovinu, dizanje svih birokratskih brana za izvozno orijentisana preduzeća i regulisano ali konkurentno tržište. Sve ostalo je jeftini populizam pred izbore, a ja tome nisam sklon. Ako imate novca, ulažite u zlato i zemlju. Papirići koji zovemo novac imaju vrednost samo dotle dokle tome verujemo. A Kinezi sve manje veruju u to.

Ministar je zaključio sa tim da se zalaže za ukidanje NIP-a kao generatora korupcije i loših investicija, jer je još kao asistent na ekonomskom fakultetu govorio da je država loš investitor i još gori gazda i da podržava smanjenje javne potrošnje koja bi omogućila smanjenje poreskih stopa.

Dinkić http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=08&dd=04&nav_id=449697
Kejnz o preteranoj štednji, odlici srpske srednje klase početkom 21. veka

http://en.wikipedia.org/wiki/Keynesian_economics#Excessive_saving

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *