njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

04. jul. 2016

Dragana Nokti Voždovac zadržala svoje prezime prilikom udaje

Bivša gospođica a sada gospođa Dragana Nokti Voždovac sa Voždovca propustila je, prema mnogim izvorima, priliku da promeni svoje prezime prilikom udaje, već je na njega dodala muževljevo. Iako mnogi danas smatraju da je poželjno da žena uzme muževljevo prezime prilikom udaje, ova moderna Voždovčanka objašnjava da bi se time odrekla dela svog identiteta:

– Kada bih uzela muževljevo prezime i odbacila svoje, osećala bih se da time nestaje i delić mene. Ipak je prezime nešto što nosite sa sobom dosta dugo, i svi vas već nekako prepoznaju po njemu. Osećam da bi to bila i neka vrsta nepoštovanja prema onome što sam izgradila pre nego što sam ušla u vezu sa sadašnjim mužem, kaže Dragana.

Stručnjaci kažu da sve više devojaka odlučuje na ovaj korak, upravo zato da bi sa sobom u brak ponele i deo “bivše sebe”.

– Ne može se reći da je u pitanju bunt protiv patrijarhata, već je ovo više izražavanje stava kroz svoje prezime i sve što ono sa sobom nosi. Nažalost, dodavanje muževljevog prezimena na svoje neće osloboditi buduće supruge birokratske procedure promene podataka na profilu u settingsima, kaže Ratko Božović, psiholog i stručnjak za otkrivanje ko vam gleda profil.

Kako se nezvanično saznaje, Dragana je nakon dodavanja muževljevog prezimena sada postala Nokti Voždovac Muzika za kola Jerković.

Viktor Diplomski radovi Marković

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Ovo pisanje je u direktoj suprotnosti sa pisanjem najtiražnijeg izdanja u Srbiji. Ako nakupi čitaoce – ko zna možda se nešto i promeni u zemlji Srbiji!

 2. slobodan kaže:

  vrh :-)

 3. Ja sam kaže:

  Ana Ivanovic Promaseni Svajnpenalstajger.

 4. nikica čelebić-lazić kaže:

  to je prvenstveno stvar identiteta. tako ste rodjeni, sa takvim imenom i prezimenom. to je ona nepromenjiva, kao što imate jednog oca i majku. većina žena veruje da će i muž biti jedan i jedini, ali zadržavanje prezimena nema nikakve veze sa njim. npr. u Rusiji se devojike po ocu oslovljavaju npr. Nina Dušanova /u mom slučaju/ pa prezime muža. to je takođe vezano za identitet. na kraju krajeva to je jedna intimna stvar i nikog ne treba da se tiče.

  1. Ja sam kaže:

   …pa ste je zato podelili sa nama.

 5. Mrvica kaže:

  Promenim muža, promenim prezime, promenila sam diplomu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *