nazad na vrh

Grci sa Halkidikija pored srpskog naučili i grčki jezik

Većina restorana pored menija na srpskom sada ima i meni na grčkom

HALKIDIKI, 2. septembar 2016, (Njuz) – Veliki broj žitelja Halkidikija, pored službenog srpskog jezika, počeo je da se služi i grčkim, saznaje Njuz. Stanovnici ovog grčkog poluostrva kažu da su zbog lakše komunikacije sa grčkim turistima počeli da uče i njihov jezik, kao i da su ponudu i uslugu prilagodili njihovim zahtevima.

– Iz godine u godinu raste broj Grka koji svoj odmor provode na Halkidiju i u skladu sa tim počeli smo da se služimo i njihovim jezikom. Oni su se u početku trudili da pričaju na srpskom, kako bi se lakše sporazumevali sa nama, ali vremenom smo i mi naučili neke grčke reči i primetili smo da im to mnogo znači. Ne možete da verujete koliko se obraduju kada im umesto “dobar dan“ kažemo “kalimera“ ili “ef haristo“ umesto “hvala“ – objasnio je u izjavi za Njuz Jorgos Vafiadis, predsednik Turističke organizacije Halkidikija.

– Većina restorana pored menija na srpskom sada ima i meni na grčkom, u prodavnicama su natpisi i na srpskom i na grčkom, čak je i u lokalima počela, pored srpske, da se pušta i grčka muzika. Nadamo se da će grčki turisti svoja pozitivna iskustva preneti rodbini i prijateljima i da će ih na Halkidikiju biti sve više jer mi zaista činimo sve što je u našoj moći da se oni osete kao kod kuće – rekao je Vafiadis.

On je naglasio da to što su turistički radnici na Halkidikiju naučili grčki jezik ne znači da će zapostavili srpski.

– Naravno da srpski jezik ostaje zvanični jezik Halkidikija. Mi vrlo dobro znamo ko smo i odakle smo i nećemo dozvoliti da grcizmi preovladaju u našem jeziku – istakao je prvi čovek Turističke organizacije Halkidikija.

Soko Sokolović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. I sve je to zbog paradajza. Bez paradajza, Srbi naučili crnogorski i tako….!

  2. Cak su i umesto nacionalne suboticke fete poceli da sluze grcku, a i suncokretovo ulje Zvezda zamenili maslinovim.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix