njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

27. dec. 2018

ISTRAŽIVANJE: Antivirusi smanjuju imunitet računara

SRBIJA, SVET, 20.decembar 2018, (Njuz) – Istraživanje Instituta za informatiku i epidemiologiju iz Sremske Kamenice pokazalo je da antivirus programi mogu ozbiljno ugroziti prirodni imunitet računara. Ovi rezultati mogu potpuno promeniti naš pristup zaštiti računara i dovesti do dramatičnih promena u IT industriji.

– Decenijama smo verovali da su antivirus programi delotvorno rešenje za brojne probleme koji ugrožavaju pravilan rad računara, ali naš eksperiment je jasno pokazao da njihovo instaliranje može imati nesagledive posledice – priča dr Slađan Veljković sa Instituta iz Kamenice. – Naime, njihovim instaliranjem računari vremenom gube prirodnu sposobnost da se sami brane. Ovaj pad imuniteta se prenosi sa generacije na generaciju, pa već danas imamo računare bez sopstvenog imuniteta, potpuno nesposobne da se odbrane od virusa. Na sve to, virusi evoluiraju, postaju sve otporniji što nas dovodi u vrlo opasnu situaciju. Ne bih želeo da donosim preuranjene zaključke i uznemiravam javnost, ali se plašim da će efekti, najblaže rečeno, biti apokaliptični – upozorava ovaj eminentni stručnjak.

Ovo istraživanje potvrđuje odavno postojeće sumnje korisnika računara i bez argumenata ostavlja one koji su ih proglašavali šarlatanima.

– Godinama se borim protiv korišćenja antivirusa. Mnogi su smatrali da sam paranoičan, da verujem kvazinaučnicima, ali istinu je nemoguće sakriti. Konačno sam dobio naučnu potvrdu svojih stavova – kaže Nenad Šišović, aktivista grupe Stop antivirusizaciji računara. – Iza svega stoji lobi proizvođača ovih programa koji namerno šire paniku samo da bismo kupovali njihove proizvode. Godinama svoje računare štitim prirodnim putem. Dovoljno je s vremena na vreme očistiti kućište i monitor rakijom i bićete potpuno bezbedni od svih virusa – otkriva on.

Bojan Savić

 1. TJ kaže:

  Da, da, potvrđeno. Moj je na kraju, da stvar bude još gora, postao i autističan.

 2. voya montoya kaže:

  Pa kako su se pojavili botovi…?To su oni virusi,prilicno otporni,i dokaz Darvinove teorije…?

 3. Milan kaže:

  Uvek se setim ovog blaga, pra-ćale ove problematike: https://kompjuteras.com/kako-najlakse-srediti-kompjuter/

 4. Nata kaže:

  Ja držim venac belog luka na monitoru i nikada nijedan virus!

 5. Lemmy kaže:

  Godinama nemam antivirus , još od 2000 ke , sto znaci da u životu nisam koristio na XP i 7 … osetim kad trojanac radi te trazim privremeni anti program za te potrebe , ukoliko se sistem totalno obriši reinstal … samo zauzima ram i još više usporava komp , a ako se virusi nahvataju , neka ih , nista loše , oseti se ozbiljna stvar , tada reagovati do tada , ništa . Od 2000 do danas promenio sam 6 racunara , a hd svaki radi , pretežno su kompovi crkavali od loše struje i izolacije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *