nazad na vrh

ISTRAŽIVANJE: Antivirusi smanjuju imunitet računara

SRBIJA, SVET, 20.decembar 2018, (Njuz) – Istraživanje Instituta za informatiku i epidemiologiju iz Sremske Kamenice pokazalo je da antivirus programi mogu ozbiljno ugroziti prirodni imunitet računara. Ovi rezultati mogu potpuno promeniti naš pristup zaštiti računara i dovesti do dramatičnih promena u IT industriji.

– Decenijama smo verovali da su antivirus programi delotvorno rešenje za brojne probleme koji ugrožavaju pravilan rad računara, ali naš eksperiment je jasno pokazao da njihovo instaliranje može imati nesagledive posledice – priča dr Slađan Veljković sa Instituta iz Kamenice. – Naime, njihovim instaliranjem računari vremenom gube prirodnu sposobnost da se sami brane. Ovaj pad imuniteta se prenosi sa generacije na generaciju, pa već danas imamo računare bez sopstvenog imuniteta, potpuno nesposobne da se odbrane od virusa. Na sve to, virusi evoluiraju, postaju sve otporniji što nas dovodi u vrlo opasnu situaciju. Ne bih želeo da donosim preuranjene zaključke i uznemiravam javnost, ali se plašim da će efekti, najblaže rečeno, biti apokaliptični – upozorava ovaj eminentni stručnjak.

Ovo istraživanje potvrđuje odavno postojeće sumnje korisnika računara i bez argumenata ostavlja one koji su ih proglašavali šarlatanima.

– Godinama se borim protiv korišćenja antivirusa. Mnogi su smatrali da sam paranoičan, da verujem kvazinaučnicima, ali istinu je nemoguće sakriti. Konačno sam dobio naučnu potvrdu svojih stavova – kaže Nenad Šišović, aktivista grupe Stop antivirusizaciji računara. – Iza svega stoji lobi proizvođača ovih programa koji namerno šire paniku samo da bismo kupovali njihove proizvode. Godinama svoje računare štitim prirodnim putem. Dovoljno je s vremena na vreme očistiti kućište i monitor rakijom i bićete potpuno bezbedni od svih virusa – otkriva on.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Da, da, potvrđeno. Moj je na kraju, da stvar bude još gora, postao i autističan.

  2. Pa kako su se pojavili botovi…?To su oni virusi,prilicno otporni,i dokaz Darvinove teorije…?

  3. Uvek se setim ovog blaga, pra-ćale ove problematike: https://kompjuteras.com/kako-najlakse-srediti-kompjuter/

  4. Ja držim venac belog luka na monitoru i nikada nijedan virus!

  5. Godinama nemam antivirus , još od 2000 ke , sto znaci da u životu nisam koristio na XP i 7 … osetim kad trojanac radi te trazim privremeni anti program za te potrebe , ukoliko se sistem totalno obriši reinstal … samo zauzima ram i još više usporava komp , a ako se virusi nahvataju , neka ih , nista loše , oseti se ozbiljna stvar , tada reagovati do tada , ništa . Od 2000 do danas promenio sam 6 racunara , a hd svaki radi , pretežno su kompovi crkavali od loše struje i izolacije …

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix