njuz-autor

AUTOR: urednistvo

16. jun. 2011

PayPal u Srbiji od 1. septembra. Vlada osniva novu agenciju za otvaranje naloga.

Ostalo još samo 5 država gde nije omogućen njihov servis

BEOGRAD, 16. jun 2011, (Njuz) – Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je ranije danas da je postignut dogovor sa globalnim provajderom posredničkih usluga u finansijskim transakcijama na Internetu, PayPal, oko dolaska ove kompanije u Srbiju.

Guverner Šoškić je na redovnom radnom doručku sa novinarima obavestio srpsku javnost da je dugo najavljivani potez od kojeg se očekuje da omogući nesmetano poslovanje na Internetu napokon učinjen i da je posle dugotrajnih pregovora postignut dogovor koji odgovara obema stranama.

– Da, kao deo naše strategije da digitalizujemo privredu dovodimo Paypal. Naravno, neke stvari smo morali da prilagodimo našem sistemu i oko toga su se vodile najžešće rasprave sa našim partnerima. Srećan sam što sam u prilici da kažem da smo ovaj posao napokon priveli kraju i da sledi nova era u poslovanju u Srbiji – kaže Šoškić.

Kako saznajemo procedura otvaranja naloga i korišćenja usluga Paypala će biti dobro poznata domaćim korisnicima ostalih usluga iz te branše. Daliborka Novakovič, portparol NBS-a, izjavila je da je posebna briga vođena o tome da domaći korisnici, iako koriste ovaj novi vid usluge, ne ostanu uskraćeni za procedure na koje su već navikli.

Procedura za otvaranje Paypal (PP) naloga biće krajnje uprošćena. Posle registracije na sajtu PP-a, konfirmacioni email u štampanom obliku, pečatiran i potpisan od vlasnika naloga, treba sa pripadajućom dokumentacijom (jmbg, fotokopija izvoda iz knjige državljanstva, fotokopija iz matične knjige rođenih, adresa stanovanja, potpisana i overena kopija lične karte, a ukoliko je u pitanju pravno lice i kopija rešenja iz APR-a kao i potvrda da nema poreskih dugovanja) poslati faksom Agenciji za otvaranje naloga na Paypalu koja će biti formirana samo za ovu priliku.

Agencija će zakonski biti obavezana da u roku od 30 dana odgovori na zahtev za otvaranje naloga. Zakon kao i podzakonski akti koji regulišu rad Agencije biće doneseni na jednoj od jesenjih zasedanja Narodne skupštine.

Slanje i podizanje novca

Paypal sistem je jako pojednostavio transakcije. Nalozi za naplatu i plaćanje se vrše slanjem email adrese koju Paypal koristi poput pristupne šifre računu.

– Nama se taj sistem učinio nedovoljno sigurnim za naše korisnike i uveli smo nekoliko međukoraka koji će obezbediti da nema nikakvog rizika kako za učesnike u transakciji tako i za banke posrednike – kaže Novaković.

Naime, na tenderu će Western Union biti proglašen za zvaničnog posrednika. Tako će korisnici prilikom plaćanja Pejpalom, račun koji im stigne na email u štampanom obliku odneti na najbliži šalter Western Uniona u bilo kojoj pošti ili banci. Posle provere identiteta i boniteta dužnika, novac će uz 26% provizije biti poslat vašem PayPal prodavcu. Ista procedura je i za primanje uplata, gde će još biti potrebno priložiti kopiju lične karte i izvod iz matične knjige rođenih prilikom dizanja novca u gotovini. Ukoliko se radi o većim sumama novca, preko 37 evra, transakcija će biti poslata Poreskoj upravi i Upravi za organizovani kriminal, Odeljenju za sprečavanje pranja novca radi provere tokova novca uz dokaz uplate takse za korišćenje usluga Uprave. Rešenje o odobrenoj transakciji Uprava mora da pošalje u roku od 7 radnih dana.

Ostale novine

PayPal će se koristiti i kao zvanični posrednik u plaćanju obaveza prema državnoj administraciji. Tako će korisnici usluga moći da sve Republičke administrativne takse plaćaju ovim putem, prilikom čega je potrebno peti primerak konfirmacione email poruke o izvršenom plaćanju lično dostaviti najbližoj ispostavi Poreske uprave ili Suda.

Ovaj uspeh Vlade Srbije naišao je na unisono oduševljenje stručne javnosti koja je posebno naglasila prilagođavanje najbolje prakse u e-trgovini lokalnim potrebama administracije.

Dejan Nikolić

 1. Dejan kaže:

  Kada sam video na fejsu ovu vest,taman sam se ponadao,to je trajalo nekih pola sekunde sve dok nisam video ko je objavio ovu vest :)

  1. Strbac kaže:

   Videćeš da nije za radovanje kad ti pošalju račun sa carine koji je veći od vrednosti robe

   1. Aleksandar kaže:

    Neće čovek možda da kupuje, nego da naplaćuje! :)

    1. Strbac kaže:

     to ok, ali meni su stvarno memoriju za komp više ocarinili nego što vredi

     1. tND kaže:

      Hahhaha, pa to uvek urade – meni su delove za kola vredne $110 ocarinili 90 eur!!!! Aj Srbijo međ’ šljivama! :)

   2. Jan kaže:

    Ja sam preko Ebay i PayPAl-a naručio polovni mobilni iz Austrije i ne da mi nisu poslali ni koliko carinu treba da platim(ide i do duplo na kupljenu robu) , nego se negde u carinarnici , ili pošti , putem i izgubio , drugim rečima nema mu traga . Slične telefone sam naručivao i tako što su mu slali na adresu u Nemačku i tamo su svi stigli .

    1. roki kaže:

     PRIJATELJU DA SI TI PREKO EBAY KUPIO I PREKO PAYPAL A NISI DOBIO ARTIKAL NOVAC BI TI BIO VRACEN JER PRODAVAC NEDOBIJA NOVAC AKO MU DAS NEGATIVNU I ODMAH MU SE BLOKIRA RACUN I VRACA TEBI NOVAC!!! ZATO NEMOJ DA DAJES LAZNE INFORMACIJE JER SAM VEC DESET GODINA CLAN NEMACKOG EBAY I TO PRICAJ NEKOM DRUGOM I NE OVAKO JAVNO!!! A CARINU NEMA STA DA TI RACUNA PRODAVAC , STVARNO AKO NEKO MOZE DA TE RAZUME…. POZDRAV I BEZ LJUTNJE

   3. Danijel kaže:

    Kad ti ne bi bio ogranicen znao bi da nekima treba paypal za druge stvari sem za kupovinu preko interneta.

  2. roki kaže:

   ma oni nisu normalni sta trabunjaju!!! koristim vec 10 god. nemacki paypal i nema nista jednostavnije, a nasi videli gde se konj potkiva pa i oni digli nogu!!! dali su bre uopste normalni KAKVA LICNA KARTA , KRSTENICA ITD!!!!
   NASIMA NAVODNO NIJE ODGOVARALO ZBOG SIGURNOSTI! STO NEKAZU DA SU BILI NA CRNOJ LISTI PAYPAL???? MA KAKI MI SE KAD SLUSAM OVE NASE PRODAVACE MAGLE!!!!

 2. Goran K. kaže:

  @Dejan: Zamisli koliko ćeš se tek obradovati ako se jednom stvarno desi… vidiš kako se čovek lepo može radovati malim stvarima u životu ;)

 3. Vogon kaže:

  Mislim da sistem sigurnosti treba da se prosiri iskustvima Vogonske flote i da sva dokumenta posto se sakupe treba da se potpisu u tri primerka, posalju, vrate nazad, da cekaju u redu na obradu, izgube, nadju, daju na javnu raspravu i na kraju zakopaju u mekano zemljiste na 3 meseca. Tek taba treba dozvoliti da se transakcija izvrsi. Naravno, za svaki korak ovog procesa treba da se plati i obavezna taksa od 10%, da bi svi nivoi vlasti i narodne banke mogli da ravnopravno ucestvuju u svakoj PayPal transakciji. Ako se sistem pokaze kao uspesan (nema nikakve sumnje da ce biti), treba da se predlosi PayPalu da usvoi istu proceduru i za sve transakcije iz celog sveta kako se Srbi ne bi osecali povlascenji da imaju ovako visok stepen sigurnosti.

  1. NeleK kaže:

   Da….
   Pojačane mere sigurnosti uvode se da narod ne bi ostao uskraćen za šaltersko maltretiranje, na koje je naviknut, a pogotovo, da se ne bi dogodilo da Poreska uprava omaši da zabode šape u nečiji džep. Ako sve ovo nije sprdnja, onda je baš mizerno…

 4. Bljuvac vatre kaže:

  Mislim da cu iskusiti FT1P slucaj na salteru za otvaranje paypal profila

 5. Justice kaže:

  Srbija = Ruanda

  1. Vogon kaže:

   Mislim da je ovako tacnije:

   Srbija < Ruanda

  2. VladaBG kaže:

   Pa Ruanda ima PayPal ,ne znam zasto zemlju poredis sa Srbijom?

 6. Duki kaže:

  Mislim da bi trebalo da neko napise istinu zasto je zapravo PayPal skinuo Yugoslaviju jos davno davno krajem 90 tih. Zahvalite se onima koji su gomilu kreditnih kartica koristili da bi kupovali preko grane. Od tada je Yugoslavia, Srbija tacnije na blacklisti PP, Bwin i slicnih.

 7. mirko kaže:

  konacno nesto pametno za smanjenje nezaposlenosti , otvara se agencija za otvaranje naloga na pp . ovo smanjuje sigurno 32.000 nezaposlenih svastika . ja sam vec mislio da ako nedodju strani investitori i neuloze novac u otvaranje ulica sa crvenim fenjerima da necemo moci ni da se zaposlimo do 2020 . ovo ce uz efekat smanjenja nezaposlenosti u poslednje vreme koji vlada u srbiji (sigurno posle bekstva stanovnistva sa biroa za zaposljevanje u inostranstvo) , dovesti do toga da ce vlada konacno moci da proglasi biro za zaposljavanje suvisnom institucijom i da natera taj mali radnika na birou da nadje sebi posao i zatvori vrata . vlada je sa ovim sigurno skinula veliki teret sa vrata i konacno mozemo u evropu bez nezaposlenih .

  P:S: molim da proverite dali ce taj izvod iz knjige rodjenih morati da ima pecat sa placenom taksom ili cu mocu da kao za licnu kartu predam onaj sto sam trazio za zdravstvenu knjizicu a na kom pise da je oslobodjen takse .

  sifra : oni meni , a ja njima

 8. Ja kaže:

  Da nije tuzno bilo bi smesno :(

 9. wwwlado kaže:

  Опет полуинформација и ви сте продане душе . Влада је донијела одлуку , да парелелно испита два система . Први “пај пај ” сте навели , али други систем “Опорезивања робне размјене ” која се јавила након економским реформама затварања предузећа .
  О чему се ради : Код сваке размјене добара између примитивних произвођача , као и код поклона између истих , владини службеници (са коњима ) ће на лицу мјеста да одкидају порез од размијењене робе .
  Немогу да вјерујем да нисте објавили , а по селима је ово саопштено уз бубњеве и бичовање .

 10. Dule kaže:

  Nisam dobro razumeo u samom tekstu ono oko 26% provizije?… Citiram: “Posle provere identiteta i boniteta dužnika, novac će uz 26% provizije biti poslat vašem PayPal prodavcu.” Moze li neko da ovo protumaci? Je li to 2,6 ili stvarno 26%?! Hvala na odgovoru.

  1. Alex kaže:

   LOL :-)

   E, ovaj komentar me je nasmejao više nego sam tekst. Postali smo istrenirani mazohisti koji su spremni na sve od države. Pozdrav za Duleta :-)

 11. Iskusna kaže:

  Trebalo bi ipak naglasiti da onaj rok od 30 dana podrazumeva 30 radnih dana, dakle 6 sedmica – ili više, u vreme praznika…

 12. Golub kaže:

  Na prvu loptu, pročitavši samo naslov, bio sam spreman da žestoko isktirikujem ovakav potez usvajanja zapadnjačkih sistema i vrednosti, tek da bi se pokazali kao država koja prati svetske trendove, a zapostavlja vlastiti identitet.

  Ali, nakon čitanja celokupnog teskta, moram priznati da sam promenio mišljenje uvidevši da je naša vlada uložila mnogo truda, rada i novca od poreza građana kako bi zapadnjačke novotarije iskombinovala sa tradicionalnim vrednostima srpske birokratije, a sve u cilju bržeg i lakšeg prihvatanja novog sistema od strane građana.

  Iskreno, meni bi bilo strano da, sad, završim neki posao, i to putem interenta, bez cimanja sa potvrdama, kršenicama, prijavom boravka, brojem lične karte, JMBG (koje, uzgred, znam napamet zbog česte upotrebe istih).. sa, tu i tamo nekom čokoladom, flašom domaće, pakovanjem kafe ili kakvom bombonjerom.

  Pa, kuda bi nas sve to odvelo?
  Podržavam, u svakom slučaju ovakve akcije…

  Živela vlas'…. živeo drug preCednik!!!

  1. Ivan_KS kaže:

   Eto, vidiš da nije sve tako crno… Stalna upotreba JMBG, broja pasoša, broja lične karte itd razvija kako inteligenciju tako i matematičke sposobnosti kao što je kombinatorika…

 13. Tagore kaže:

  Paypal je izrazio zabrinust povodom širenja “tigrastog moljca”, larve komarca koji prenosi “Chikungunya” virus.
  http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/5/17/142298/kosovo.jpg
  Nemačka je obećala pomoć za istrebljivanje ove zaraze od komaraca, poznatije pod imenom (mosquito-borne viral disease), direktnom uplatom preko Paypala za izolovanu sagradnju u vakumu “Klein Mitrovica”.
  Danke Deutschland – jednoglasno povikaše naši pompezni Skupštinari !

 14. CHIM kaže:

  Da je barem istinita ova vest.
  Smuci mi se bre posta.

 15. Neupucen kaže:

  A sta je sa softverom za obradu transakcija placenom 2.000.000e? I sajtom payPalSerbia.gov.rs od 20.000e? I agresivnom medijskom kampanjom na javnom servisu (cifra nepoznata)???

 16. Tycoon kaže:

  Nema od ovoga nista, dok se to zvanicno ne potvrdi…

  Za neupucene… Paypal nije ni postojao 90-ih, tako da nije ni mogao da “skine” Jugoslaviju, niti Srbiju. Zvanicno pocinje sa radom tek od 2000. a eBay ga je kupio 2002. i od tada pocinje da mu raste popularnost. U pocetku niko izvan SAD-a nije mogao da ga koristi, vec se postepeno sirio prvo na razvijenije zemlje…

  1. Tagore kaže:

   Software za prenos, plaćanje i sve nankarske tranzakcije poklanjaju sve banke sveta. Bez njega nebih znao ni fakture da platim, a kamo li preko brda, bara i močvara moju platu da trošim.
   Nekadašnji e-banking je zadnjih petnaestak godina promenio ime u i-banking.

  2. Vedrisha kaže:

   Bravo Majstore! Mogu vi likovi da prichaju shta god hoce.

   Realno je sramota shta pokushavaju da nam uvale. Meni PayPal treba k'o leba. Poshto se bavim nekim poslom preko interneta.
   Mada ni meni to sa WU nije bash najjasnije. Oni hoce da uzmu 26% moje zarade samo da bi mi isplatili novac???
   PayPal sada tenutno uzima 2-3% provizije iskljuchivo prenos sredstava u svrhu poklona(poshto postoji kao opcija u sekciji svrha uplate), a shto se tiche kupovine ne uzimaju ti nishta. Ako stvarno bude bilo ovako, onda se definitivno necu mrdati sa drugarovog naloga iz Francuske.
   Onaj koji bude koristio PayPal po ovim uslovima je stvarno Idiot!
   U zdravlje ;)

 17. CdM kaže:

  Pojedini sajtovi su jutros prenijeli ovaj tekst, bez navođenja izvora :)

  1. aster blaster kaže:

   s_reš?

 18. Goran kaže:

  Jao boze, kako ce da lete sa vlasti na prvim izborima. Jedva cekam. Nikad u istoriji nismo imali ovako nesposobne MORONE na vlasti. Pa zar jedna evropska zemlja da bude medju 4-5 najgorih na SVETU.
  26%?!?!!?
  37e?!?!?!?
  Salteri, posrednici, od vrata do vrata, salji me ovamo saljim me onamo?!?!!
  Dokumentacija kao da trazim dozvolu za izgradnju na Terazijama!!!! Provere kao da ces sa 100e da sateras u cosak trgovinu heroinom iz Avganistana!!!! Pa oni su stvarno izgubili svaki moguci dodir sa realnoscu!!!! Vlastita glava im je u vlastitoj g..ici
  Ne mogu da verujem!!
  Jedva cekam ove izbore. Za njih sam glasao 10 godina i nikad vise!!!! Demokratija nam je ko u Severnoj Koreji. Samo nam jos rudnici soli fale!!!!

 19. mikele kaže:

  Mislim da je nekorektno od vas što niste objavili kompletnu vest, pa vas molim da to što hitnije ispravite. Naime, za otvaranje PP naloga potreban je (uz gore navedeno) i nalaz analnog brisa i potvrda da niste učinili komunalni prekršaj u poslednje 3 godine (i jedno i drugo izdaje komunalna policija u mestu prebivališta).
  Hvala.
  Revnosni građanin (ime i adresa poznati redakciji)

  1. Golub kaže:

   … i uz sve to i potvrda, u tri primerka overena u opštini, da ti askunđel nije Turcima sablje kovao.

   1. Petar kaže:

    i original primerak svakog lista WC papira koristenog u poslednjih 6 meseci (prvi list dvoslojnog papira, drugi list slati u arhivu)

 20. Zox Raymeker kaže:

  Dobar i jednostavan postupak… pa jos i bezbedan… pa i preko Western Uniona… uz 26% za usluge..

  Kakva budalastina. Bravo Gorane o mikele.

  DONT FAK ARAUND GO ANDERGRAUND!!!

 21. Jovan kaže:

  Njima se paypal sistem logovanja učinio nesigurnim…(inače 250 i kusur normalnih zemalja misle da je to savršeno bezbedno)pa su oni od silne brige dodali još par međukoraka…Jebote, kavi su ovi naši političari govnari!!! 26% da ti skinu za uslugu podizanja novca!!! Zamisli kakva su to retardirana, nesposobna, lopovska gamad…

  1. NeleK kaže:

   To su veoma sposobna lopovska gamad…

 22. Tagore kaže:

  Доста млаћења празне сламе !
  Српски сан:
  Мајка а – ”Да ми се кћер уда за подебљег имућног мужа” – док из позадине мисли (не могу више да је храним)…
  Мајка б – ”Да ми син нађе добро плаћени пос'о, да на послу ништа не ради и да нађе жену која ће лепо да га служи” – (не могу више да га храним)…

  Нити ‘Paypal’ лаже нити ‘Western Union’ краде више од предвиђене цене услуга, али то сте ви – уједињене кукавице !

  1. Petar kaže:

   mislim da je ovo prvi tvoj komentar sa kojim se (valjda) slazem, ili sam ga barem skontao :D

 23. Glorija kaže:

  Bravo ! Ali … od fikcije je gora realnost – “masno” naplaćivanje za “elektronski potpis” :(

  Došlo dete iz Španije i kune se da za e-potpis nije platio ništa !?!? U to vreme naš Šef Vlade na TV se javno hvali da ima e-potpis za bednih 8 000 dinara.

  Ne bi me čudilo da i ovo ne bude još jedan “porez na budale” … :(

  1. Андреја kaže:

   Ја добих од МУПа електронски потпис бесплатно, тј. после 45 минута чекања у реду. треба ти чипована лична карта и сертификат важи док не истекне иста, алиима бесплатно. Имају сви детаљи процедуре (попуне се само 3 папира) на сајту МУПа.

 24. Kum Spasoje kaže:

  A zašto niko ne traži vozačku i saobraćajnu?
  Mene ovo iskreno plaši.

 25. Pera kaže:

  Pa cekajte, nije valjda da ce kod otvaranja naloga i placanja online moci da se prilozi izvod iz maticne knjige koji je STARIJI od sest meseci?! Pa to je totalno nebezbedno, molim nadlezne da reaguju. I jos da razjasnimo, ako narucujete bilo sta iz inostranstva, obavezno morate da posedujete biometrijski pasos.

  1. urednistvo kaže:

   Pero, to je rezultat sprovedene seče propisa.

 26. Njuzer kaže:

  More ja kad vam otvorim firmu NetPost,necete ni imati potrebe za PayPal-om… ; )… Provizije pri transakcijama nece biti,osim u slucaju racuna vecih od 500 evra…a mesecna clanarina ce po korisniku biti oko 200,300 din. … Cak ce zbog nas i fejs i skajp da propadne,jer cemo imati pouzdano drustveno umrezavanje ; )…ali otom-potom : D…

 27. mixon kaže:

  mogla je vlada da napravi sopstveni servis za plaćanje preko Interneta i da ga nazove npr. “plati druže!”. Na taj način bi mogli oporezivati korisnike iz celog sveta, koji bi odabrali taj servis zbog superiorne bezbednosti, što je u ovim nesigurnim vremenima izuzetno bitno.

 28. Njuzer kaže:

  Mixone,upravo si otkrio moju tajnu javnosti : D,naime,negde 2026. nameravam da svoju vec razradjenu firmu NetPost prodam drzavi za oko 5 milijardi Evra,s tim sto bih im besplatno delio savete kako da se plasiraju na inostrano trziste,i tako bi nasa zemlja bila mocna makar u nekoj oblasti,i napravili bi od Srbije malu Svajcarsku ; )…

  1. Imenu kaže:

   Kako će 2026 tih 5(pet)milijardi Evra vredeti 8 (osam ) Švajcaraca, predlažem dil:

   Avansiraću te ODMAH sa 100%, to jest, sa 9,41 USD ( devet dolara i sitno ) po današnjem kursu.

   Korist bi bila obostrana. Ti dobijaš parae odmah, da kupiš tri šećerane,
   a ja se oslobadjam loše investicije u $USD, koji tada neće ni postojati!

   Saznao sam da će nas te 2026 primiti u EU, kao EKSPERTE ZA INFLACIJU.
   Predvodiće nas grupa: G17.000.000.000.000.000-CHF
   ( u narodu poznata i kao: ge17 miliona Milijardi MINUS u CHF)

   P.S. Savete državi deli BESPLATNO, jer njima su, svi saveti DŽABE!

 29. Bogdan Markovic kaže:

  Ja prosto ne mogu da verujem. Pa zar nase jebeno rukovodstvo drzave misli da je raja toliko glupa.
  Ovo je neverovatno, mislim da mi je jednostavnije a verovatno i jefrinije da odem do nekoga u Nemacku pa da platim ili naplatim neku robu.
  Za svaku je..nu novinu u drzavi oni otvaraju agencije koje nesluze nicemu, a koje pripadaju samim glavonjima iz rukovodstva drzave.
  Samo izmisljaju toplu vodu, a pri tome jos i kradu.
  Kada sam video ovu vest bas sam se obradovao, ali kada sam procitao ceo tekst i komentare doslo mi da crknem od smeha i da skocim kroz prozor sa 7 sprata ,i “slucajno” padnem na nekog “glavonju”.

 30. Njuzer kaže:

  Nisam otkrio najvazniju stvar,2028. postajem predsednik :D…
  P.S. Nemam sklonosti ka materijalnom,pare dobijene od prodaje bih iskoristio za pokretanje proizvodnje,na jugu narocito ;)…

 31. nenad kaže:

  A mene kolega prekjuce na poslu napao…paypal u srbiji…sve je vec reseno, potvrdjeno…ja se ubih trazeci po netu tu vest, a on to procitao ovde izgleda :D

 32. holodoc kaže:

  Da nije tužno bilo bi smešno.

 33. Zlatko kaže:

  Ljudi, nemojte da se lozite. Ovo je izdao njuz (njuz.net), sajt koji se bavi izdavanjem laznih vesti. Vrlo komican sajt i vredi ga citati. Ali na zalost tamo ne izlaze istine te smo jos uvek bez PP.

 34. Milos kaže:

  Kriva je vlast? Varate se . Ako i ova vlast ode a dodje neka druga , ovi propisi , zakonska regulativa i naplata taksi, poreza, manipulativnih i administrativnih troskova , uz sveopstu proveru i kontrolu ostaje na snazi s tendencijom rasta zahvatanja sa 26% na 44% ( u zavisnosti ko pobedi na izborima – dal oni koji su se vec dovoljno nakrali ili oni koji jos nisu krenuli da kradu i otimaju

 35. LepiKoja kaže:

  Ono sto me uzasava je to sto je Pay Pal propisao da se placanja u Srbiji, kao i isplata novca, vrse u kosovskim levima, a ne u srpskim dinarima. Za transakcije i konverziju iz kosovskih leva u srpske dinare ce biti nadlezna interdrzavna komisija, sto je prelog Pay Pal-a, medjutim to se kosi sa stavom nase drzave o statusu KiM.

  Predlog nase Vlade, a zapravo tima eksperata iz Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija, koji je predvodila gospodja Kori Udovicki, jeste da se vrsi integralna konverzija kosovsko-metohijskog leva u srpski dinar po negativnoj stopi od oko 7%, uz moguce uvecanje za visinu EURIBOR-a i OMORIKE do dodatnih 4-12%, kumulativno, asocijativno, a potom i respektivno, zavisno od trenda u medjubankarskom sektoru.

  Ovakvo kompromisno resenje ce korisnike Pay Pal usluga u proseku kostati, kada se na ove konverzije doda obavezni PDV od 18+12% na elektronsko poslovanje sa inostranstvom (postoji mogucnost povratka poreza na 99 godina), nesto preko 47%, bez taksi, sto moze ozbiljno uticati na obim ovog vida trgovine.

  Takse ce se naplacivati posebno, u skladu sa Uredbom o javnim nabavkama i taksama, gde se elektronska trgovina nalazi u grupi igara na srecu, cirkuskih trupa sa lavovima, i elektroupijajuceg materijala, sa najvecim eksponentom oporezivanja.

 36. Dobar tekst samo mi se čini da neće u Srbiji biti sve tako lako i jednostavno kao što je opisano u tekstu. Mora da postoji neka komplikacija :)

  1. Alex kaže:

   Tebi se ovo kao sto je opisano u tekstu cini jednostavno?!
   Jednostavno je da placanje vrsimo e-mailom, a ne da nas deru sa provizijom od 26% i da sakupimo i posaljemo 100 dokumenata pre nego sto otvorimo nalog i jos 50 kada saljemo ili primamo uplatu.

   Nadao sam se da cu moci da vodim svoj online biznis uz pomoc PayPal-a, ali nema sanse. Ne pada mi na pamet da im platim 26% od svog tesko zaradjenog novca!!!

   Recimo da zelim da izvucem $2000 sa racuna, i sta sad, treba da platim $520?! KOME?! ZASTO?!

   Nadam se da ce ljudi bojkotovati PayPal, bolje da nam ga ne uvode nego da misle da smo mentalno zaostali i da nam je provizija od 26% + PDV prihvatljiva!

   A jos na kraju teksta stoji:
   “Ovaj uspeh Vlade Srbije naišao je na unisono oduševljenje stručne javnosti koja je posebno naglasila prilagođavanje najbolje prakse u e-trgovini lokalnim potrebama administracije.”

   Pa koje bre STRUCNE javnosti?!?! Moze da se odusevi samo vlasnik Western Uniona, ili onaj koji dobija tih 26%!!

   1. sandor d kaže:

    Hvala lepo.ja ostajem kod AlertPay-a. Tacka.

 37. Tina kaže:

  Kakav je ovo debilizam?! Ceo svet koristi paypal sa mail adresom i sada to nama nije dovoljno sigurno nego sto papira treba da saljes i da ih nosis kod sebe da bi uzeo svoje pare i to jos da ides u western union koji ce da te opljacka za 26%!? Pa dokle vise sa tim pljackanjem naroda bre, da li ste normalni!? Pa nije ni cudo sto svi beze u inostranstvo kad ovde drzava samo gleda kako da ti oguli kozu sa ledja!!!!

 38. Mile kaže:

  Pa ovi banditi nisu normalni !!!! Kakav W. Union kakve provizije od 26 % pa provewre za pranje i organizovani kriminal.
  Nema ovo veze sa Pay Paolom, vec samo jos jedna pljacka.

 39. Marko Petrović kaže:

  Dok se ovi nasi ne smiluju, jedino prihvatljivo resenje je da se koristi posrednik koji nije preskup a u Srbiji Web Kurir Servis ima dosta pristojan cenovnik i nije potreban taj cuveni PayPal! Barem tako mozemo da osetimo kako izgleda kupovina preko neta…

 40. Joca kaže:

  Pa ovo stvarno nema smisla. Kakva bre porvizija od 26% pa jos porez…ako je tako boje da i ne dovode PayPal u Srbiju. Kako ce to da stimulise gradjane i firme da obavljaju transakcije preko ovog sitema ako drzava hoce i tu da uzme deo svog kolaca. Drzacu se ja dajle od ovog glupog sistema PayPala i nastaviti sa Madjarskim nalogom sa kojim mi je do sada sve super islo. Barem mogu da primam i salje novac bez da me cimaju sa papirima, provizijama, porezom i ostalim lopovskim izmisljotinama….BRUKA

  1. Alex kaže:

   Druze, kad dobijes oko $800 onda ce ti blokirati racun i traziti dokumente za verifikaciju. Na trosenje nema limita, ali kada primi odredjenu sumu onda ces morati da saljes dokumenta za njihovu “know your neighbour” polisu.

 41. transparentno kaže:

  “Naime, na tenderu će Western Union biti proglašen za zvaničnog posrednika.”???

 42. (obavezno) kaže:

  Na žalost namernim previdom autor ovog članka ne navodi činjenicu i obaveznog prilaganja DNK uzorka prilikom obavljene novčane transaakcije.

 43. Djura kaže:

  Jeli bre Vi sto hocete PayPal , a otkud Vama pare za trosenje ?
  Da kupujete tudje-kvalitetno umesto nase, ili jos gore, da rasprodajete i to malo sirotinje sto imate pa da placate sebi skolovanje.
  I neki sto ‘oce da kupe mobilni, pa jel nemas kuci telefon? Za cega postoji posta? Sve te uvozne telefone bih ja na prisluskivanje a za pare prvo da se dokaze poreklo. Odkud bilo kome pare? Dok ih ima znaci da je nesto muljao jer posteno nema sanse da je zaradio samim tim dok mu je preostalo za PayPal.
  A provizija je uredu, ja bih jos uveo i obaveznu doborovoljnu donaciju od preuzete sume i da to ide u fond EiNis da se pokrene proizvodnja modernih telefona za nase trziste tezine do 500gr. Kakav PayPal , ko treba da salje pare, ide Mica sofer vozi ReisenBus svake srede, staje kod “zmaj-a” stavis pare u koverat, castis Micu 20-ak eu i tamo da ga neko saceka u Minhenu da uzme koverat, pa zar to nije lakse nego sedeti za racunarom i gubiti vreme na cukanje.

 44. Bogdan Markovic kaže:

  Mislim da ovi ovde nisu bas dobro objasnili situaciju.
  Posle malo istrazivanja, shvatio sam da u stvari pare na paypal-u su u stvari virtuelne, te da pri placanju vi placate onu sumu novca koju imate na paypal racunu, ne onu sumu novca koju imate na baknovnom racunu. Stoga mislim da ove uplatnice vaze samo za prebacivanje novca sa bankovnog racuna na paypal akaunt. A ovih 2.6% (u tekstu verovatno pogresno pise 26%) se verovatno odnosi,na obrnuto, na taksu za prebacivanje novca sa paypal akaunta na bankovni racun.

  Tako je logicno.
  Jer ako su pare na paypal akauntu i ako preko njih vrsite transakciju izmedju vas i drugog paypal korisnikoa, sta tu ima da se mesa Western Union ili bilo koja druga banka ili agencija.
  Kontakt izmedju banke i paypal-a moze da bude jedino u trenutku medjusobnog prebacivanja novca izmedju banke i paypal-a.

  1. Bogdan Markovic kaže:

   Sada sam jos gledao na sajtu paypal-a i video sam da isto postoji mogucnost da se placa direktno, odnosno da se novac direktno povlaci sa bankovnog racuna.
   No sve u svemu, u koliko za svaku transakcuju bude moralo da se nosi priznanica i da se daje DNK uzorak,samim tim se gubi sama smisao paypal-a.

 45. Ja kaže:

  Alo bre ljudi!!!

  Pa ovi nasi znalci su bas “uprostili” proceduru! Oni se navodno brinu za bezbednost korisnika!!! Pa 26% provizije Western Unionu !!! Ko li se samo ugradio?!?!?!

  Ako uslovi budu ovakvi, pa nikome nece ni trebati Paypal! Onda cu lakse poslati preko WU novac prodavcu i cao! Ako budem morao da nosim punu akt tasnu dokmentacije za placanje i podizanje novca, necu to ni raditi!
  A dobra im je i ona: “Za vece sume (preko 37 evra!?!?!?!)!

  Ma ne treba nama nista u ovoj zemlji, kada nas vode nesposobnjakovici i oni koji gledaju da najjednostavniju stvar naprave najslozenijom !!!

  1. Bogdan Markovic kaže:

   Otprilike bice jednostavnije sesti u kola i otici do nekog lika u Nemacku npr i platiti mu proizvod.

 46. Alex kaže:

  Hahaha
  Zar je moguce da ima toliko vas koji nisu shvatili da je ova vest lazna :)?

 47. Данило kaže:

  Још ће вест са Њуза испасти и готово тачна!

  По неким назнакама, Пејпал можда и крене да подржава Србију 7. септембра. Наиме, од тог дана ће им важити нови услови коришћења који укључују и Србију.

  Видети https://cms.paypal.com/uk/cgi-bin/marketingweb?cmd=_render-content&fli=true&content_ID=ua/upcoming_policies_full&locale.x=en_GB

 48. Pure kaže:

  Hmmm,doso je i 1. i nema promena?
  Ja kolko sam cuo od lika koji je u paylal timu za Srbiju kaze da ce sve “sigurno”biti 9. septembra tj. da ce tada zvanicno kako treba raditi.Ima neko neke vesti?

 49. Goja kaže:

  Nem nista za krvnu grupu. Mozda pored ove vrlo jednostvne i maksimalno skracnene procedure oko papirologije i ekspresnog placanja i naplate, treba neki bris da se izvadi.

 50. Goja kaže:

  Jeste verovatno je greska. Nije to 26%, a ni 2.6%. Meni to lici na drugu gresku. Mozda se umesto 9-ke , slucajno se omakla dvojka.

 51. Baric kaže:

  1 Septembar dodje i prodje, a Paypal-a i dalje nema, a meni lezi 1000 dolara na Paypal-u.
  Postavio sam pitanje na Paypal forumu i niko mi nije odgovorio. Kontaktirao sam Paypal, oni mi kazu da oni nemaju nikakve informacije u vezi toga.
  Da li da idem u Bosnu ili da cekam ove nase?

 52. Ridiculous kaže:

  Bilo bi smesno da nije zalosno…

 53. Boris kaže:

  Ala ste se svi nalozili ne mogu da verujem. Pa procitajte na kraju ono ” … peti primerak konfirmacione email poruke o izvršenom plaćanju lično dostaviti najbližoj ispostavi Poreske uprave ili Suda.”

  Pa vidi se da se za…ju maksimalno sa ovom vešću a vi pišete li pišete. Koji bre 5 primerak mail-a:) Pa ko će vam još slati 5 primerka maila za plaćanje…. I to ni manje ni više nego da nosiš u sud :))) – kakve veze ima sud sa plaćanjem ???

 54. Beckenbauer kaže:

  Ma nek se nose u tri pm.
  Eto tako.
  Alo, bre, 26 % ???
  Bagra jedna pljackaska.

 55. Izrada Sajta kaže:

  Ovo je ludilo, kidanje od smeha, mada kad sam prvi put pročitao članak, uh… i onda pogledam ime domena.

 56. Karlo kaže:

  Ako je istina sve sto tu gore pise onda su to prave budalastine. “Nasi” stalno grabe priliku da napune svoje dzepove! Kakvih 26 %, kakva krstenica i licna karta, pa poreska uprava, a o agenciji da ne govorimo Ej bre, sta je ovo? Pa u normalnoj zemlji registracija za Paypal traje pet minuta, poveze se bankovna kartica sa paypal nalogom i to je sve. Nista gluplje i bezobraznije nisam cuo!!! Cekam na Paypal godinama, ali ukoliko ovo nije sala snacicu se preko drugih drzava. I Srbija hoce u Evropu! Eh!

  1. VladaBG kaže:

   Decko ,ovo je Njuzov tekst prestavlja salu ali izgleda toliko stvarno da je strasan:/Ne bi me ni cudilo da stvarno tako nesto i ne traze od PayPala i da zato ljudi i nece da dodju ovde da rade .BTW srpske pare su iste ko i sve druge ,nije problem do toga da ih PP nece ,nego je problem sa Srbijom i njenim idiotskim propisima.

 57. VladaBG kaže:

  Tekst jeste duhovit,ali mi nije toliko ni smesan jer ima dosta istine u njemu.Zbog ovakvih i slicnih propisa (ima ih i u stvarnosti nazalost ,ne samo u Njuzovom tekstu) PayPal i ne posluje u Srbiji.A nasi politicari godinama tvrde kako oni,eto,pozivaju PayPal u Srbiju ali PayPal nema interesa da radi na malom trzistu.I onda odes na PayPal sajt i nadjes Ruandu,Lesoto, Butan,Trinidad i Tobago…….mislim da sada nema samo Srbije,S.Koreje,Kube i Makedonije svih ostalih zemalja ima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *