njuz-autor

AUTOR: urednistvo

21. maj. 2011

Rotacija Zemlje prouzrokovala da cela Evropa, Afrika i treći kontinent padnu u totalni mrak. Naučnici tvrde da nije u pitanju smak sveta.

Pojava uslikana iz orbite

DEO SVETA KOJI JE U MRAKU, 21. maj 2011, (Njuz) – Milioni očevidaca su večeras oko 20:14 časova u strahu i sa nevericom gledali kako svetlost lagano ali sigurno nestaje sa neba sve dok sve nije utonulo u potpunu tamu. Iako ova čudna pojava ukazuje na početak najavljenog smaka sveta, naučnici, iako i sami u panici, misle da je u pitanju pojava zemljine rotacije oko svoje ose.

Nestanak svetla je u Srbiju došao sa istoka, odkle su stigli prvi izveštaji o ovoj, kako se naučnici nadaju, neobičnoj ali sasvim prirodnoj pojavi. Kako je mrak prelazio naše granice i približavao se glavnim urbanim centrima, tako su i službe za spasavanje i osvetljavanje pokušavale da stvore koliki toliki privid svetla veštačkim napravama za osvetljavanje prostora.

Iz Centra za uzbunjivanje i obaveštavanje ukazuju na punu spremnost na ovu vrstu iznenađenja.

– Zatvorili smo sve škole, fabrike, državne službe a sa radom će nastaviti samo dežurne službe, apoteke, medicinski centri dok kafići i picerije redovno nastavljaju sa radom do 23 časa – kaže Avram Izrael, šef centra. – Autobusi, tramvaji i uopšte gradski i međugradski prevoz će biti reduciran na minimum. Pravu štetu usled mraka ćemo moći da procenimo tek posle nekoliko sati kada stignu prvi izveštaji sa terena o broju saobraćajnih nesreća u pijanom stanju. Ovo nam nije trebalo u vreme matura. Do tada, gotovo! – završava Izrael.

Ipak, građani su bili potpuno bili izloženi pojavi i bez pravih uputstava nisu znali kako da reaguju.

– Sedeo sam na terasi, pijuckao kakao i čitao novine kad sam najednom primetio da sve slabije i slabije vidim slova na papiru. Posle manje od sat vremena nisam mogao više da čitam bez veštačkog osvetljenja i tek tada sam podigao glavu i video da stiže mrak – kaže R.M. iz Novog Sada. – Nije mi bilo svejedno ni tada ali kada nas je obuzela potpuna tama okupio sam porodicu i svi smo sišli u sklonište za svaki slučaj.

Iz MUP-a je stiglo obaveštenje da je period smanjene vidljivosti idealan za povećanje kriminala na ulicama i da očekuju više hapšenja.

Astronomi iz Narodne opservatorije kažu da iako na prvi pogled benigan, ovaj događaj treba posmatrati sa izvesnom dozom poštovanja.

– Velike gravitacione sile su okrenule našu planetu oko svoje ose koja se proteže od severnog ka južnom polu – rekla je Sonja Valjuškić, portparol opservatorije. – Koliko sada znamo, Zemlja se sada nekontrolisano okreće i plovi kroz svemir, verovatno u orbiti oko nekog većeg kosmičkog tela.

Valjuškićeva je istakla da nema mesta panici jer jednostavno ne možemo ništa da uradimo povodom ovoga.

– Najbolja opcija koju imamo je da sačekamo i vidimo kako će se sve završiti u sledećih desetak sati – zaključila je Valjuškić.

Stručnjak za neobične pojave iz Crkve poslednjeg spasa posle dugog čekanja, Dr Ratislav Vulgarić, nije siguran da je predlog iz Narodne opservatorije dovoljno razuman.

– Sve što oni imaju su pretpostavke. Kako da znamo da će svetlo ikada ponovo doći? Kako da znamo da ovo nije početak nečega što je još pre više od hiljadu dana prorokovano? – pita se Vulgarić. – Mi verujemo da je pravo rešenje izaći na ulice sa porukama upozorenja koje će navesti ljude da poveruju da im je ostalo još par sati života što će ih navesti ili da se pokaju i predaju svoje srce spasitelju, ili da se bar dobro napiju.

Ekspert za pojave, Gorčin Stojanović, izjavio je da je pojavu očekivao dosta ranije.

– Prema mojim proračunima pojava je trebala da dođe nešto ranije, ali izgleda da u ovo doba godine treba uzeti u obzir i to da pojava može da se pojavi sve kasnije i kasnije kako vreme protiče. U svakom slučaju, sutra je novi dan i samo od nas zavisi kako će se završiti – optimističan je Stojanović.

Dejan Nikolić
inspiracija: theonion.com

 1. rada kaže:

  Gde se seti Avrama Izraela i Valjuškićeve , umreh od smeha…

 2. TR kaže:

  kako ide link za originalni tekst sa oniona?

 3. Ivan kaže:

  Mrak, kao i dan, stize sa istoka…
  slobodno mi izlupajte minuse

  1. urednistvo kaže:

   Nepouzdani izvori…

 4. Ajvarolog kaže:

  Sećam se da se Avram Izrael već jednom pojavio na Njuzu i to me je oduševilo, kao i ovaj veliki ‘kambek’ istog, što bi reko naš narod. Ali ništa nije pobedilo kao ”ekspert za pojave”. Vahahahahahaha. xD

 5. Ljix kaže:

  Opet vest koja je primljena “sa nevericom”?!
  Dajte već jednom neku vest sa Vericom, eto na primer Rakočević…

  Ne verujem da je za nestanak svetla u Srbiji odgovoran Istok, ali ako tako kažete… ;)

  A što se tiče obaveštenja o broju pijanih, ili povređenih lica iz raznih delova Beograda saznaćemo u Jutarnjem programu od Nade Macure direktorke Hitne pomoći u prestonici… Ti podaci posebno interesuju žitelje ostalih gradova u Srbiji…

  1. Blagzor kaže:

   Osim ako nije pukla cev u Baba Višnjinoj ulici.

 6. Blagzor kaže:

  Za 9 meseci skače natalitet i prirodni priraštaj!

 7. adrenalin kaže:

  zasto je cudno sto u 20h i 14 minuta pada mrak i sto tada treba svetlo?pa kada ce da padne mrak ako ne tada.mislim nije to 14h i 20 minuta.svasta!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *