njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. jan. 2020

Vesić najavio preslaganje zagađenih slojeva vazduha

BEOGRAD, 14.januar 2020, (Njuz) – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će od sutra početi preslaganje zagađenih slojeva vazduha u Beogradu. Vesić je napomenuo da će prvo biti presložen vazduh u centru grada, a da će se nakon toga preći na preslaganje na celoj teritoriji Beograda.

– Izdat je hitan nalog da se krene sa preslaganjem vazduha kako bi Beograđani u najkraćem mogućem roku mogli ponovo normalno da dišu. Krenućemo od centra, jer je u centru najveća koncentracija turista i oni troše najviše novca, tako da to preslaganje praktično ništa neće koštati Beograđane pošto će se finansirati od novca zarađenog od turizma. Beograđani ne moraju da brinu jer ih preslaganje zagađenih slojeva vazduha neće koštati ni dinar – istakao je Vesić za Njuz.

– Izvođači radova će okrenuti zagađene slojeve vazduha naopako kako bi građani mogli da udišu onu čistu, nezagađenu stranu. Krenuće od molekula azota, jer ih ima najviše, pa kada njih preslože preći će i na one finije radove, odnosno na okretanje molekula kiseonika. Kraj radova na preslaganju vazduha planiran je za 31.januar. Tog dana će biti presložen i poslednji sloj zagađenog vazduha u Beogradu, pa će pešaci, biciklisti i svi ostali od 1.februara moći nesmetano da koriste nov, presložen vazduh i da uživaju u njemu, jer će Beograd, poput mnogih svetskih gradova, na svojim ulicama imati čist vazduh – objasnio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da će tokom ove akcije biti posečeno još 157 stabala širom Beograda.

– U pitanju su stable koja proizvode zagađen kiseonik, pa zbog toga otežavaju preslaganje vazduha, ali ćemo, odmah nakon preslaganja na njihovim mestima zasaditi 10 novih stabala koja će proizvoditi isključivo čist kiseonik – rekao je Vesić.

Soko Sokolović

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *