njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

06. apr. 2013

Zbog jeftine radne snage Kinezi sele proizvodnju u Srbiju

Radnici u Srbiji će dati sve od sebe da zadrže kineski kvalitet robe

PEKING/BEOGRAD, 6. april 2013, (Njuz) – Rast cene radne radne snage u najmnogoljudnijoj zemlji sveta primorava njihove kompanije da potraže zemlje u kojima su radnici spremni da rade za manje novca, a kao logično rešenje sve više se nameće Srbija, saznaje Njuz.

– Srpski radnici poseduju sve kvalitete koje traže naše kompanije, stručnost, iskustvo i pre svega nisku cenu rada što su preduslovi za dobar biznis – smatra Đang Li, ekonomski analitičar iz Šangaja – Prednost Srbije je i univerzalnost kadrova koji se lako mogu preorijentisati sa proizvodnje igračaka na pravljenje suvenira, ili proizvoda od tekstila što je kvalitet koji retko poseduju radnici u drugim zemljama – dodaje on i nagoveštava da vrlo brzo treba očekivati dolazak prvih investicija iz Kine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić nije krio svoje zadovoljstvo posle razgovora sa predstavnicima kineskih privrednika naglašavaću pri tom da je ovo još jedan od uspeha vlade i njegovog ministarstva.

– Vlada je uradila sve što je njenoj moći da privuče investicije. Pored subvencija koje dajemo stranim kompanijama koje ulažu u Srbiju uspeli smo da obezbedimo i dovoljno jeftine radne snage što nas čini najprivlačnijom destinacijom za ulaganje u regionu i šire.

Kineski biznismeni su već ispitali uslove za preseljenje svojih pogona u Srbiju i zaključile da je ambijent za ulaganje izuzetno povoljan. Pored niske cene rada, koju smatraju izuzetno zanačajnom, oni kao veliku prednost, izdvajaju i profesionalizam srpkih radnika koji obećava da će roba proizvedena u Srbiji zadržati prepoznatljivi kineski kvalitet.

Bojan Savić

 1. seljak kaže:

  Baš je zanimljivo da su čak i Kinezi saznali da je kod nas isplativo pokrenuti proizvodnju. Sledeći korak bi trebao da bude da se naši političari koji su mahom završili ozbiljne škole a poseduju mnogo raznovrsnih diploma i stručnosti, zamisle nad ovim činjenicama i da odluče da se ponovo otvore i pokrenu fabrike koje su zatvorili. Posledica toga će biti da će tajkuni koji sve uvoze u Srbiju propasti sa svojim biznisom jer će se opet jeftini domaći proizvodi moći naći i na našem tržištu. Takođe će nezaposleno stanovništvo u Srbiji dobiti posao, nestaće siromašni sloj radnika, pa će morati zatvoriti Nacionalnu službu zapošljavanja kao bespotrebnu.

 2. Miloje kaže:

  + svaki neženja dobija kineskinju,gratis.

 3. Malo ja sam kaže:

  Trenutno, uz platu od 10.000 dinara, kineski poslodavci u Srbiji nude:

  -dozivotni probni rad
  -besplatno lecenje u Domovima zdravlja na periferiji Pekinga
  -neograniceno radno vreme,
  -topli pogled na susedni restoran

  1. limundovac kaže:

   PRC

 4. ariela kaže:

  Ovu vest primila sam sa velikim odusevljenjem a i olaksanjem…evo skacem po sobi od srece…zbog obecanja da ce se zadrzati prepoznatljiv kineski stil,a s druge strane koji ce nam djavo vise onaj datum i Eu…Kao sto se da zakljuciti u Kini nam je spas bas pod parolom “daj sta das”…dakle ovaj Dinkic bas zna da ulepsa vikend coveku…

 5. Ja sam kaže:

  Примедбе Кинеза на Србе и Србију:

  -Сви исти, млого лици један на длуга.
  -Оци зу Ви окрузле.
  -Цак два писмо. Млого ком плицовани слова.
  -Масан пцетови.
  -Потоки, Дунав и Саво, доста пллјаво.

 6. bik koji sjedi kaže:

  i mi u crnoj gori smo razmisljali da uradimo isto sto i kinezi,ali posto nemamo proizvodnju-nista od toga

 7. mixon kaže:

  ono malo selo Beoglad ne tako lose, jedino smlad i buka skoro ista kao Beijing

 8. Neupucen kaže:

  Ovo uopste nije zajebancija nego suva istina… Pocece prvo sa izmestanjem prljave tehnologije, recimo proizvodnja baterija koje traju ceo sat, pa livenje plasticnih delova za iPod, dok doguramo do tekstila (to ce u New Pazar)…. A na svemu ce pisati “Proudly made in Serbia”… Nas i Chajneza vise od milijarde!!

 9. Jan kaže:

  Sve je počelo kada je g.Dinkić bio u poslovnoj poseti prijateljskoj Kini i ugovarao neke poslove . A koliko vas tamo ima?-pita jedan poslovođa . Pa oko milion nezaposlenih . Pa to je taman za jednu našu manju fabriku i otvorićemo je u Srbiji .

 10. Славко kaže:

  А тек канале што умемо да копамо!
  До Солуна, сто сомуна; сомун 35 дин., па ти види.

  1. majan randjelović kaže:

   Pa tri i po soma…

 11. Tagore kaže:

  Jedan ”euro” neto po radnom času, šta kažeš? A koliko dobija dva miliona nezaposlenih očekiovaca ove zakonom unapređene zarade?
  Pa neka nam Kinezi dovuku i kinesku radnu snagu sagnutih glava – mi volimo da ne radimo i da vladamo nad njima !

  Godina 1967. Srpska majka šalje sina Radovana u džungli da zaradi pare i sva zabrinuta se pita – ”ma ko će tamo u divljoj Amazoniji da te pegla?” – i potajno mu u ranac ubaci ”srpsku” električnu peglu (Jura, made in Swaziland) od 1967. godine.

  46 godina kasnije, (da ti ne kažem datum), bogati sin Radovan iz divlje Amazonije srpskoj majci šalje paket i u njemu najbolju srpsku peglu (Jura, made in Swaziland) rečima — ”majko, nisam imao vremena da peglam”.

  Ova verodostojna priča je dokaz da Srbi nemaju vremena da rade.
  (P.S. – ”Srpska” pegla ”Jura” (made in Swaziland) od 1967. je i danas nova novcata.)

 12. Tagore kaže:

  Porast zahteva za usvajanje mladih srpskih čeda – privatna pošta iz Srbije:

  – Ja sam mlada Negotinka. Imam samo 19 godina i privatnu osnovnu školu. Sve sam probala i sve znam. Može li ”neko” da me usvoji?
  – Ja sam sa Čukarice. Imam samo 39 godina i molim da me ”neko” hitno usvoji.
  – Ja sam iz centralne Jagodine bez radnoga staža. Imam samo 59 godina. Jutros sam otvorila devizni račun u brazilskom realu kod neke kršne jagodinske banke. Može li Amazonac Luiz Inacio Lula da Silva preko Bugarske da me usvoji?

 13. Tagore kaže:

  Srbima je bitno da u njihovim praznim deviznim računima upadne “neko” ili bilo ko, i da im obezbedi bar neku nezarađenu penziju o kojoj od već i pre početka nezaposlenosti mirno sanjaju.

  Pa, prirodni brate moj, ja u slučajnim susretima sa divljakinjama u našim divljačkim prostorima širom sveta uspeo sam da nakotim oko 17 dece, i zaboravio sam da ih hranim, pa mirne duše očekujem kinesku, japansku ili norvešku pomoć.
  I tu se nađe neki pametniji Srbo i objasni mi da od Norveške, koja po njegovim rečima ”pripada Evropskoj Uniji”, ne prihvatam natrulu milostinju za hranu moje slučajno nakoćene prirodne dece.

 14. Tagore kaže:

  Turkish borek, turkish sarma, kebap, hunski gulyásleves i grčka mousssaka, kao i manje poznati srpski specijaliti, će biti jednako plaćeni 115 dinara po satu.

  Vlada Srbije je na današnjoj vaskršnoj sednici donela odluku da minimalna cena rada proizvodnje srpskih specijaliteta na crno, bez poreza, bez baklava, bez ratluka i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, ostane 115 dinara po radnom času za period mart-decembar 2013.

  Za šargarepu samo magarcima plaćamo više – naglasio je ministar šargarepe.

 15. Tagore kaže:

  Hunski gulaš (bœuf, veau, porc, cheval, agneau ou mouton) – kaput, ali svakom štrajkaču glađu će biti poklonjeno parče ”srpske” gibanice od 750 grama i dva-tri ”srpska” kebapa.

 16. Auto delovi kaže:

  Ovo nije daleko od istine, idemo sigurnim stopama ka radu cak i bez plate i doprinosa. Svi poslodavci pevaju istu pesmu, vidite da je kriza ko danas isplacuje plate redovno o doprinosima i da ne pricam.

 17. aleksandar kaže:

  nakon krace internet pretrage i konverzije juana u evro, dodjem do zakljucka da je prosecna plata u kini, zavisno od regiona, od 350 evra mesecno u nerazvijenima do 550 u jacim regionima. njuzovci, opet ste podbacili i pustili stvarnu vest….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *