nazad na vrh

Investitori zainteresovani za gradnju mini-hidroelektrana na beogradskim ulicama

Screenshot Twitter/@Neodustajem
Sliv Poenkareove i Dunavske ulice davaće najviše strujeFOTO: Screenshot Twitter/@Neodustajem

BEOGRAD, 20. jun 2019, (Njuz) – Sve veći broj investitora širom Srbije odustaje od gradnje mini-hidroelektrana na planinskim rekama i ulaže u podizanje malih elektrana na beogradskim ulicama, saznaje Njuz.

Milosav Gavrilović, vlasnik firme Mini-Miki-Hidro kaže kako su mu snimci poplava na beogradskim ulicama učvrstili odluku da ubuduće ulaže samo u male elektrane u prestonici Srbije.

– Naša studija pokazuje da je iskorišćenost snage planinskih reka neuporedivo manja od reka koje teku Beogradom čim padne prvi jači pljusak. Od gradske vlasti čekamo dozvole za mini-hidroelektrane na oko 50 uličnih vodotokova, ali ne sumnjamo da ćemo ih dobiti već za koji dan, da odmah krenemo sa gradnjom i iskoristimo ove junske kiše – kaže ovaj investitor.

– Ulična korita u Beogradu pokazala su se savršena za velike protoke vode i visoku iskorišćenost snage za proizvodnju električne energije. Ključne mini-hidroelektrane postavićemo na slivu Poenkareove i Dunavske ulice, u Valjevskoj, u garaži Ada mola, kao i po autobusima u kojima šiklja voda iz poda, gde očekujemo maksimalno generisanje struje i najveći profit – zaključio je ovaj investitor.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo što investitori prepoznaju vodene tokove beogradskih ulica kao plodno tle za svoj biznis i da će gradska vlast po hitnom postupku rekonstruisati gradsku kanalizaciju tako da joj maksimalno smanji poprečni presek kako bi što više vode ostalo za mini-hidroelektrane na ulicama Beograda.

Nenad Milosavljević

Tagovi: , , ,
 1. Sjajan tekst Miroslave.

 2. Ništa od toga. Kada se ukalkulišu uobičajene marže, kao za jelke, lampione i fontane, projekat, koji je ipak neka privreda i mora da radi za neki profit, nema nikakvu šansu!

 3. Какве мини централе? Узимају нам и затварају изворе питке воде…

 4. zasto mini?
  moze valjda maxi hidroelektrana za jedan veliki Beograd

 5. БЕОГРАД “ВЕНЕЦИЈА БАЛКАНА”!!! Остварена још једна визија председника – километарски редови за вожњу гондолом, ваучери планули, бугарски туристи у трансу! Папарацо фото брмнабићке са похотном супругом која не крије усхићење и равнодушност спрам песме гондолијера која се разлеже београдским каналима: https://lowres.cartooncollections.com/manners-rudeness-tourist-tourist_attraction-gondola-travel-tourism-CX305444_low.jpg

  • Сад видим да сам смандрљао последњу реченицу, осећам одговорност али не толико да би поднео оставку :Р

 6. Mamicu Vam Vasu…kako se samo setite…??!! A ja ,onoliko investirao po nekim Prirodnim vukojebinama i Nacionalnim parkovima…!!
  Sutra idem, da upravniku zgrade,predlozim biznis plan…!!! Em podzemna garaza,em podzemna MHE…

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix